У Городку на Рівненщині керівництво парламенту обговорювало законопроект «Про ринок деревини»

Найважливіше питання осені 2021 року - ухвалення збалансованого законопроекту «Про ринок деревини», який сприятиме розвитку глибокої переробки деревини в Україні. Про це генеральний директор ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська та виконавчий директор ТОВ «Кроноспан Рівне» Павло Пильтяй говорили з народними депутатами. На підприємство в Городку з робочим візитом приїхали перший заступник голови фракції «Слуга народу» у Верховній Раді України Олександр Корнієнко, заступник голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, заступник голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук, народні депутати від Рівненщини Олександр Аліксійчук та Олександр Салійчук. 

- Збалансований законопроект «Про ринок деревини» повинен удосконалити регулювання питань продажу необробленої деревини та контролю за її реалізацією. Україна не повинна експортувати необроблену деревину, вітчизняні підприємства мають переробляти її в готову продукцію, генерувати додану вартість, робочі місця і податки. Країна має забезпечити в першу чергу вітчизняних виробників і створити прозорі правили закупівлі деревини на українському ринку, - наголосила у спілкуванні з депутатами Наталія Покінська. 

З 2018 року продаж необробленої деревини та контроль за її реалізацією - неврегульований. Аби зробити ринок деревини прозорим - депутати Верховної ради створили комітетський законопроект.

- Два законопроєкти були подані, але разом з нашими підприємствами з Рівненщини, разом з представниками асоціацій ми розробили третій альтернативний законопроєкт, який враховує найголовніші потреби переробки в лісовій галузі. Збираємо всі наші компанії, консолідуємо думки, ставимо питання - яким мав би бути альтернативний закон, щоб інтереси переробника були враховані.  А це допоможе українській деревообробній та меблевій промисловості розвиватися швидше. Я вже неодноразово говорив, що своїм завданням ставлю залучення на Рівненщину інвестицій та створення нових робочих місць. І саме меблевий кластер, який зараз формується поблизу Рівного, допоможе нам до 2030 року залучити 1 млрд грн інвестицій і створити близько 10 тисяч робочих місць із конкурентною зарплатою. І загалом ріст української економіки – це завдання №1 для всіх нас, - підкреслив народний депутат України від Рівненщини Олександр Ковальчук

Законопроект «Про ринок деревини» зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді. Законопроєкт передбачає покращення екологічної ситуації, адже кошти від продажу деревини - будуть спрямовані на примноження лісів. А також зменшення корупції, скорочення незаконних рубок та економічний розвиток галузі.

- Ми працюємо зараз над тим, щоб закон про ринок деревини був максимально збалансований, гармонізований, відповідав усім інтересам учасників ринку. Звичайно, захищав при цьому українські ліси. Враховуючи ту кількість лісів, яка є в Україні, я думаю, що цей закон найближчим часом буде прийнятий, - розповів перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко

Під час обговорення законопроекту деревообробники відзначили, що комітетська версія тексту закону дуже прогресивна та інноваційна. Однак все одно потребує доопрацювання правками під час другого читання законопроекту. Депутати мають передбачити більше інструментів підтримки глибокої переробки деревини в Україні.

Прозорий ринок деревини необхідний не тільки для стабільного розвитку деревообробних підприємств, а й місцевих громад. Адже нові виробництва суттєво поповнюють місцевий бюджет. До слова, з початку реалізації проекту, ТОВ «Кроноспан Рівне» вже сплатило в бюджет Городоцької громади більше як 15 мільйонів гривень ПДФО та земельного податку.
- Підприємство навіть на стадії будівництва сплачує до бюджету Городоцької сільської ради близько мільйона гривень щомісяця. Це ПДФО та земельний податок. Ці всі гроші ми можемо використовувати на різні видатки для покращення життя громади, - зауважив голова Городоцької громади Сергій Поліщук.

Нині підприємство «Кроноспан Рівне» створило перший у Рівненській та Волинській областях приватний індустріальний парк. А також невдовзі планують встановити автоматичний пост, який контролюватиме якість повітря у Городоцькій громаді.