Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти УПЦ МП

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Росії релігійних організацій.

Про це свідчить указ №820/2022.

Так, глава держави ввів у дію рішення РНБО від 1 грудня "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Згідно з указом, Кабмін має протягом 2 місяців внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій.

Також уряд має віднести Державну службу України з етнополітики та свободи совісті до центральних органів виконавчої влади, діяльність яких координуватиме безпосередньо Кабмін. Також Кабінет Міністрів має вирішити питання функціонального підпорядкування Державній службі України з етнополітики та свободи совісті структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, до повноважень яких належать питання реалізації права на свободу совісті і віросповідання, діяльності релігійних організацій.

"Забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника", - йдеться в указі.

Водночас Держслужба з етнополітики має протягом 2-х місяців здійснити релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом.

Натомість СБУ, Нацполіції та іншим державним органам, до компетенції яких відносяться питання у сфері забезпечення національної безпеки, доручено активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.

"Підтримати внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних осіб згідно з додатком.

Кабінету Міністрів України разом зі Службою безпеки України та Національним банком України забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", - наголошується в указі.