Здолбунівська громада з загиблим Героєм - Мар’яном Пушкарем

Сотні земляків попрощалися сьогодні з Мар’яном Пушкарем. Вклонилися його пам’яті з гірким розпачем від того, що у розквіті сил гинуть патріоти, які вірять у перемогу і наближають її усіма силами…

Мар’ян Пушкар народився на Львівщині. Згодом родина переїхала до Новомильська, де жила його бабуся Катерина. Пройшовши свого часу пекло таборів у Сибіру за зв'язок з УПА, вона вистраждала свою любов до України. Її зуміла прищепити й маленькому Мар’янові.

Змалку хлопець був прислужником у місцевому храмі. Навчався у Новомильській школі, де його пам’ятають щирим та справедливим. У закладі бережуть прапор з автографами і побажаннями побратимів, який Маріо подарував школі у 2017-му…

Після дев’ятирічки Мар’ян Пушкар вступив до технікуму при НУВГП, згодом продовжив навчання в університеті. Там закінчив військову кафедру. Коли влаштувався на роботу, отримав повістку.

По завершенню нетривалих навчань воював на Донеччині. Про це тоді знали лише кілька людей – Мар’ян не хотів хвилювати рідних…
У 2017-му повернувся додому. За участь в АТО отримав нагороди - відзнаку Президента України «За участь в антитерористичній операції», нагрудний знак «За зразкову службу», медаль «30-та окрема механізована бригада ім. Князя Острозького».

Він обожнював вивчати щось нове. Саме для того, щоб постійно чомусь навчатися, часто змінював місця роботи. Завжди підтримував маму та сестру, дуже любив племінників та хрещеницю, з якими намагався проводити багато часу. Діти його також обожнювали. Мав дуже багато друзів та знайомих, які називали його «душею компанії».

Після повномасштабного вторгнення вступив до лав ТРО, а згодом, 14 липня, вже був мобілізований. Потрапив у 24-ту бригаду командиром другої мотопіхотної роти мотопіхотного батальйону. Отримав поранення, але потім знову повернувся на позиції. Останнім часом бійці перебували під Бахмутом. Побратими згадують Мар’яна як чудового командира, який передусім турбувався про них, а не про себе.

3 січня 2023 року під час оборони населеного пункту Кліщівка Донецької області старший лейтенант Мар’ян Пушкар загинув внаслідок мінометного обстрілу. У лютому йому мало б виповнитися 30…
«Мар'ян, завжди хотів робити більше, аніж робив. Він вирішив піти та попередити наших хлопців особисто. Все сталося миттєво», - згадують його побратими.

Розділяємо скорботу найрідніших.
Вічний біль, вічна пам'ять…Здолбунівська міська рада