«Якщо тобі по дорозі – підвези іншого!»

 

У чому суть цієї ініціативи? Як пояснили завідувач кафедри  доктор педагогічних наук Іван Малафіїв, куратор  ініціативної групи кандидат педагогічних наук Оксана Оксенюк та викладач кафедри кандидат педагогічних наук Любов Нечипорук, полягає ця справа в досить простому, але дуже потрібному починанні.

Якось журналіст Анна Махно та телеоператор Богдан Рябунець при зустрічі зі студентами  згаданого факультету запропонували  звернутися до водіїв краю, аби ті долучалися до попутного підвезення пасажирів, які поспішають у термінових справах. Цю приємну і корисну роботу вони мають виконувати за власним бажанням. Якщо така ініціатива комусь із господарів керма не подобається, він може до неї й не долучатися. А для того, щоб водії-попутники могли швидко дізнаватися про потрібний пасажирам напрям руху, ініціативна група студентів розподілила обласний центр по «кольорових секторах».

Відтак з’явилися кольорові  паперові покажчики. Жовтий означає Північний район міста, зелений – Ювілейний, червоний – Басів Кут, синій – автовокзал, білий – центр Рівного. Ці покажчики мають бути такими,  щоб водій міг їх добре розгледіти в руках  пасажира-попутника.

Ось так, при взаємній відповідальності власника транспорту та бажаючого під’їхати  народилася соціально значима справа. По-перше,  попутний проїзд є безкоштовним, По-друге, він народжуватиме нові спілкування та знайомства, допомагатиме і дорослим, і дітям у час негоди чи термінової потреби швидше потрапити до місця призначення. І це аж ніякий не виклик громадському транспорту, стверджують члени ініціативної студентської групи Вікторія Климюк, Сергій Савчук, Оксана Форешна та інші молоді люди, які прагнуть робити життя краян легшим. Наразі вони розповідають друзям і знайомим про свою акцію, готують кольорові покажчики.

А чи приживеться благородна справа в нашому житті, де так бракує співчуття, милосердя, безкорисливої допомоги, покаже час.  Утім, у задумане майбутні соціальні педагоги вірять і сподіваються, що гасло «Якщо тобі по дорозі – підвези іншого!» стане реальною громадською ініціативою, що виручатиме багатьох у час запізнень, відсутності коштів на таксі, маршрутку чи тролейбус. А найголовніше – зміцнюватиме довіру водіїв і пасажирів. Для цього треба останнім просто бути ввічливими та щиро дякувати за те, що їх підвезли.

• Назар Тарасюк