Як змінюється культура проведення шкільних святкових лінійок на Рівненщині

День Знань та останній дзвоник – головні шкільні свята, за якими закріпився стереотип про стандартні лінійки та довгі промови. А якщо згадати ще формально проведені, "для галочки": День вчителя, День захисника України, посвяту першокласників у школярики, Новорічно-Різдвяні свята, День Перемоги, День Матері, свято Букварика і пріснуватий випускний залитий "аква-вітою", то ностальгувати про шкільні роки вже зовсім не хочеться. Та як зробити звичайну формальність справжнім грандіозним івентом, яке запам’ятаєш на все життя?

За інформацією OBOZREVATEL.

Деякі школи вже осучаснюють культуру проведення святкових заходів. Скажімо, у вигляді історичної епопеї або справжнього ігрового кіно зі спецефектами. Справляє враження, чи не так?

Тож розглянемо варіанти нетривіального проведення шкільних заходів.

Останнім часом урочисті лінійки починають "розбавляти" нагородженням школярів різними цікавими званнями на кшталт "Авторитет класу" або "Маестро гумору" у форматі Голівуду. Це добре, але яскравості та креативу все ж замало…

А якщо незвичайні номінації інспірувати в атмосферу всім відомого серіалу "Гра престолів"? Тільки-но уявімо, свій Джон Сноу та Дейнеріс Таргарієн, дракони, Король Ночі. Умовні білі ходоки як уособлення важких екзаменів, які хоча і лякають, але все ж будуть переможені. "Зима близько" – як нагадування про початок нового навчального року або вступ, за яким все одно настає чарівне літо, а далі безтурботне студентське життя. Чим не розрядка для та можливість покреативити?

У схожому стилі День студента вже проводили деякі університети. То чому б таку практику не перейняти школам?

Якщо фентезі не до вподоби – створюємо власний детективний роман. Наприклад, організовуємо квест з пошуку очікуваного дзвоника, солодощів або флеш-накопичувача із записаними побажаннями від учителів. Промови мають бути "з родзинкою". Тільки уявімо, шкільний директор у ролі середньовічного монарха чи джедая із "Зіркових війн". Це точно той варіант, який згадуватиметься з теплотою в серці та усмішкою на вустах.

Саме у вигляді квесту провели Останній дзвоник у Бучанській середній школі на Київщині. Школярі змагалися за повернення головного атрибуту свята – дзвоника. Для отримання підказок – учні демонстрували інтелектуальні, танцювальні та вокальні здібності.

Такі новації в проведенні святкових заходів дозволяють створити позитивну атмосферу, але згуртувати всіх співпрацювати в унісон якнайкраще допомагає цікавий флешмоб, що і доводить практика. Так, Золотоніська спеціалізована школа інформаційних технологій №2 провела яскраву акцію проти рудиментів минулого. Вигадливі аніматори і креативні учні та вчителі, одягнені у кольорові футболки, перетворили звичайну лінійку на крутий фестиваль. Нестандартні привітання випускників, танцювальні батли та битва фарбами в холі – вишукане дозвілля, що запам’ятовується надовго. Талісманом заходу, який емоційно збурив усіх без винятку – став величезний ді-джей Динозавр.

Відкинули ідею проведення традиційно прісного заходу і у Рафалівській школі на Рівненщині. Там проводився справжній парад професій. Сім станцій окремих спеціальностей ніби сім чудес світу постали перед юними глядачами. Профорієнтація в ігровій формі – гачкує значно сильніше!

Але будь-яка яскрава масова акція не обійдеться без заключного "десерту", що підсумував би свято. Таким додатковим заходом-смаколиком, як варіант, може стати "Дошка позитиву та амбіцій"! Що це? Можливість інтерактивної візуалізації всіх приємних спогадів, що пов’язані зі шкільним навчанням та цілі на найближчий час. Є правило, за яким більшість бажань збуваються, якщо їх прописати. Відтак зафіксоване школярем на дошці стане не просто мрією, а справжньою метою!

Далі цікавіше!

Переоцінити значення учня в школі з усіма його вадами і перевагами – неможливо. Відкинемо банальний перелік чеснот і додамо трішечки гейміфікації і нетривіальності. На виході отримуємо конкурс, де кожен школярик гідний пальми першості!

"Заядлі списувачі", скажімо, можуть похизуватися суспільною користю від своїх численних прохань! Який же профіт в цьому для тих, хто був весь час "паличкою-виручалочкою"? "Очевидний!" - скажуть винахідливі "копіпастники", адже завдяки останнім відповідальні учні відчувають себе справжніми гуру в тому чи іншому предметі. Ось так і зароджується азарт, але без мотивації нікуди. Сильні аргументи здатні перетворити звичайне земне святкування в галактичне шоу! Адже будь-який захід завжди хочеться зробити святом космічного масштабу!!!

І жодних проблем!

Загальноосвітня Хоцьківська школа, що на Київщині організовувала космічну подорож за маршрутом: "Останній дзвоник" – "Випускний" – "Відкритий космос". Тут були і власні інопланетяни і ракета. Я б запропонував сюди додати конкурс "Хто більше зацікавить загадкового гуманоїда своїм освітнім закладом?" Можливо, така проста гра надихне майбутніх вступників стати журналістом чи менеджером, або спрямує у волонтерство. Адже, навіть після закінчення школи "приховані таланти" можуть все ще залишатися "прихованими".

Оформлення.

Повітряні кульки та фолігровані зірки-гірлянди – вчорашній день. Без яскравих костюмів та декорацій вже не обійтися. Зрештою, сама підготовка – це вже частина святкування, яка долучає молоде покоління до командної роботи.

Та що робити, якщо відправили на карантин?

Пандемія коронавірусу стала несподіванкою, але не "відбила" жагу до святкової атмосфери, радше навпаки! Заборона в 2020 звичних шкільних лінійок та офлайн заходів – ще не привід журитися. Зрештою, дзвоники можуть лунати і без учнів з подвір’я кожного навчального закладу. Для дистанційного проведення чогось класного – жодних обмежень! Скажімо, організувати зібрання у відеоплатформі з різними іграми та музичним супроводом. Або запросити відомого і авторитетного для дітей гостя – блогера, тік-токера чи просто медійну зірку, які стануть справжньою "вишенькою на торті".

Що в кінцевому результаті?

Однозначно, нетривіально проведене шкільне свято – захід, який дарує незабутній шквал емоцій не лише учасникам, а й стороннім глядачам. Тому ловіть моменти щастя спочатку від підготовки, далі від самого свята і насамкінець насолоджуйтесь післясмаком. Для цього варто потурбуватися про присутність на заході фотографа та відеографа. Шоу шкільних років у сімейному архіві лише додасть нотку ностальгії.

Окрім цього, новизна в святкуванні – справжній "ковток свіжого повітря" в часи спекотних "пандемічних землетрусів", як в офлайн, так і в онлайн форматах.

А далі справа за творчими амбіціями! Творіть та насолоджуйтесь! І тоді шкільне святкування для одних стане тест-драйвом у безтурботне шкільне буття або яскраве ліниве літо. А от для інших – "квитком в один кінець", назва якому – "щасливе доросле життя"!