Як святкували Водохреща у Рівному в міжвоєнний період

Як святкували Водохреща у Рівному в міжвоєнний період згадують містяни і старожили (до речі, на першому та останньому фото видно ще цілі шпилі костелу, нині Органного залу).

За їх свідченнями, в цей день, 19 січня за новим стилем, у всіх православних храмах Рівного відбувалася святкова літургія, після якої всі прихожани на чолі зі священиками і церковним хором з хоругвами і пісноспівами вирушали хресним ходом до річки Устя, щоб там освятити воду. Сьогодні нам важко повірити в те, що невеличка тихоплинна обміліла і страшенно забруднена річка, мала чисту воду, яку освячували, а потім споживали її цілий рік, що вона була помічною і цілющою.

На річці, що була вкрита кригою, був заздалегідь вирізаний отвір у вигляді хреста, а поруч стояли прикрашені ялинки. Сюди одночасно сходились хресні ходи з усіх православних рівненських парафій. Здавалося, що усе місто одночасно збиралося на березі Усті, неподалік сучасного стадіону, а колись – неподалік розвалин замку Любомирського. Польська влада сприяла проведенню цього свята і польські «жовнєжи» салютували пострілами, а ще випускали в небо голубів. Після урочистого богослужіння на річці кожен набирав собі освяченої водички і ніс додому, щоб освятити нею свій дім, господарство, а потім зберігати впродовж року і вживати при особливій потребі.

Галина Данильчук
https://iliveinrivne.blogspot.com/2019/01/blog-post.html