Як на Рівненщині сьогодні вшанували героїв Берестецької битви

Традиційно у дев'яту неділю після Великодня, Рівненщина вшановує героїв битви під Берестечком, які віддали життя за рідну землю. Цьогоріч виповнюється 370-та її річниця. 

2-4 липня на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» відбулися заходи із вшанування пам'яті козаків та українських селян.

4 липня в урочистостях взяли участь: голова ОДА Віталій Коваль, перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, заступник голови ОДА Сергій Гемберг, народні депутати України Олександр Аліксійчук, Дмитро Соломчук, керівництво райдержадміністрацій, Рівненської обласної та міської рад, територіальних громад, представники депутатського корпусу місцевих рад, духовенства, громадськості, ЗМІ.

«У ті часи козаки без роздумів віддавали своє життя заради рідної землі. Ми вже 8 років воюємо на Сході України. І нинішня війна в чомусь перегукується із 370-літньою минувшиною. Сьогодні ми бачимо неабияку силу духу українських воїнів, як і колись в козаків. У боротьбі за свою територію. Переконаний, битва під Берестечком - це наша історія та наша генетична пам'ять. Українці - прямі нащадки козаків і вшанування славних пращурів є святим обов'язком кожного з нас», - зазначив голова ОДА Віталій Коваль. 

На території Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких могилах Предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній відслужив Божественну літургію та Вселенську панахиду під відкритим небом за упокій загиблих українських козаків і новітніх українських героїв, які полягли за незалежність України. До пам’ятника українським козакам та селянам поклали вінки і квіти. 

Функціонували історичний, етнічний, ремісничі майданчики. Відбулися виступи лірників і кобзарів, козацьке таборування, показ документального фільму тощо.


Рівненська ОДА