У Річках погодилися тимчасово не копати бурштин

 Без сумніву - це перші фото з подібних місць, адже потрапити на такий «об’єкт» простому пересічному громадянину, не кажучи вже журналісту, практично неможливо, оскільки це об’єктивно пов’язано з великим ризиком для життя.
На пропонованих фото можна побачити такий собі підпільно-нелегальний бурштиновий картель, де працюють до півсотні людей. У кожного з таких картелів, а їх на Поліссі десятки, є старший, який контактує з «правоохоронцями», вирішує усі «проблеми», платить хабарі, власне, не тільки «перевертням» в погонах, а також районним прокурорам, СБУшникам та суддям.
Серед працівників цих картелів є такі професії: копачі – добувають відкритим способом лопатами; помпувальники - бригади по 5 осіб на кожну помпу. Вимивають грунт. Позаду таких помп стоять «ловці» з сачками – ловлять каміня; «падальники» – люди, як правило місцеві жінки (але вже з’явилися «гастролери» з різних областей), які проходять вже розкопаними канавами і збирають залишки.
Найголовніша, звісно, у цій справі – фінансова складова. Каміння, зазвичай, купують китайці: майже 30 чоловік систематично відвідують нелегальні копальні та перекупників-посередників. У самому Китаї українську бурштинову сировину переробляють на 4-х фабриках, але останнім часом розпочався нелегальний масовий експорт також у Польщу та Ізраїль.
Ну і, нарешті, ціни: фракція, з якої можна обробити шар в 20 мм оцінюється скупниками в 2900 доларів США за один кілограм. Більші камені оцінюються в 4100 доларів США за один кілограм. Найдрібніші камінчики бурштину (так звана «мінусовка») ідуть вже як просто сміття за відверті копійки – лише 50 доларів США за один кілограм. Ексклюзивні зразки можуть досягати 20-30 тисяч доларів США за екземпляр.
За деякими непідтвердженими даними, кожен керівник районного відділу МВС України, прокурор району, керівник районного СБУ, а також голова районного суду по всьому Поліссі, де нелегально видобувається бурштин, отримує від таких картелів по 100-150 доларів на день за ОДНУ (!) помпу. Помп таких, як видно з фото, десятки тільки в цьому конкретному селі. Тому тільки можна уявити, які гігантські суми «крутяться» у цьому нелегальному бізнесі.
• За матеріалом сайту «Преса України»