Vodafone створила рейтинг областей України в кольорах месенджерів та соціальних мереж

Компанія Vodafone склала рейтинг використання месенджерів та соціальних мереж в містах і областях України в першій половині 2020 року, привласнюючи кожному регіону кольоровий статус – під колір значка сервісу, яким користуються найактивніше.

Кольори, відповідні популярним соціальним мережам і месенджерам:

  • Viber – фіолетовий;
  • WhatsApp – зелений;
  • Telegram – блакитний;
  • Instagram – вишневий;
  • Facebook – синій;
  • YouTube – червоний;
  • TikTok – чорний;
  • Likee – рожевий;
  • Snapchat – жовтий.

Рік тому цей рейтинг не був би таким різноманітним і перші місця в ньому дісталися б тільки областям з містами-мільйонниками. Поява у рейтингу інших обласних центрів і невеликих міст і сіл свідчить про зростання обсягів користування мобільним інтернетом по всій Україні.

Статус «фіолетової» отримала Одеська область, яка за питомим об'ємом (на кожного користувача) трафіку Viber – 417 МБ/людину у місяць – обійшла Черкаську і Донецьку області. Херсонська область стала «зеленою» – тут найбільша кількість активних користувачів WhatsApp, на який тут йде 978 МБ/люд; на другому і третьому місці – Полтавська та Харківська області. У той же час найбільший трафік месенджера Telegram – 2036 МБ/люд – створюють користувачі «блакитної» – Київської області, випереджаючи Одеську та Вінницьку.

«Вишневою» областю – з найбільшою кількістю найактивніших користувачів Instagram, 6408 МБ/люд – виявилася Рівненська область, якій поступилися першістю Вінницька і Житомирська. У «синьому» рейтингу серед найактивніших користувачів Facebook перемогу отримала Вінницька область, якій за результатом 2481 МБ/люд вдалося випередити Одеську та Київську області.

Найбільш активні користувачі мережі YouTube проживають в найбільш «червоній» області – Житомирській, 8778 МБ /люд, за якою слідують Вінницька та Кіровоградська. У Житомирській області знаходяться і найпалкіші любителі мережі TikTok – 2390 МБ/люд, тому їй присвоєно одночасно і чорний код; на другому місці в «чорному» рейтингу знаходяться Вінницька і Рівненська області. Шанувальники іншої молодіжної соцмережі – Likee – переважно живуть в «рожевій» Дніпропетровській області – 957 МБ/люд; друге і третє місця належать Херсонській та Харківській областях.

І, нарешті, «жовтою» областю, в якій спостерігався найбільший трафік додатка Snapchat, стала Волинська область, яка з показником 195 МБ/люд випередила Закарпатську та Рівненську.

Vodafone також виділив населені пункти з найбільш активними користувачами соцмереж (трафік за місяць):

Фіолетовий (Viber) – Калчева, Одеська область,760 МБ/люд;
Зелений (WhatsApp) – Кам'яне, Запорізька область, 1260 МБ/люд;
Блакитний (Telegram) – Червона Слобода, Київська область, 2860 МБ/люд;
Вишневий (Instagram) – Сапожин, Рівненська область, 7076 МБ/люд;
Синій (Facebook) – Стадниця, Київська область, 3146 МБ/люд;
Червоний (YouTube) – Норинськ, Житомирська область, 9985 МБ/люд;
Чорний (TikTok) – Щигліївка, Житомирська область, 2980 МБ/люд;
Рожевий (Likee) – Шпола, Черкаська область, 2832 МБ/люд;
Жовтий (Snapchat) – Седлище, Волинська область, 297 МБ/люд.

Рейтинг складений за результатами оцінки середнього обсягу трафіку сервісу на кожного користувача, який мешкає в даному регіоні. Щоб максимально знизити похибку, фахівці компанії виключили населені пункти з незначною кількістю користувачів кожної соцмережі або месенджера.