Війна за ягідні території

Сезон чорниць та протистояння за них у розпалі.
По ягоди мешканці Рівненської області їдуть навіть на Житомир­щину,  але там у ліс  їх не пускають місцеві. Вони запевняють, що непро­хані гості приїжджають цілими бригадами і вибирають усі яго­ди. Жителі села Липники, для яких чорниці чи не єдиний заробіток, перекрили дорогу до лісу. Чи можуть заборонити немісцевим збирати чорниці у чужих лісах?

Щоранку жителі села Липники блокують дорогу до лісу. Не пропускають автівки із сусідньої Рівненщини, іноді доходить до сутичок.
Аби розбороняти сторони, поліція влаштувала у селі чергування. Все через ягідні війни. місцеві кажуть: з Рівненщини до них приїздять цілі бригади до ста чоловік і вибирають усе до останньої чорниці.
«Їдуть до нас, вибирають. Ми заробляємо на них копійки, а вони ще й ті в нас забирають», –  скаржиться місцева жителька Наталія Синяк.
Приїжджих вираховують миттєво. Перепиняють на дорозі білий бус, у ньому ціла родина. Водій каже, що приїхав сюди з Рокитнівського району, де таких лісів з чорницями немає. Діями місцевих обурюється: «Їх жаба давить, що їм мало залишається».
Суперечка спалахує миттєво.
«Ми їм кажемо, ідіть так само збирайте чорниці руками, а не гребінками. За що ми будемо годувати дітей?», – обурюється місцева жителька.
Чорниці чи не єдиний заробіток у Липниках, їхнім збором займається увесь район з року в рік, а приїжджі пошкоджують ягідники великими гребінками. Софія, яка збирає ягоди щодня, каже, після сусідів сохнуть цілі чагарники. Аби врятувати ягоди, у селі хочуть влаштувати рейди.
«Будуть їздити по лісу та виявляти ці порушення. Є стаття про пошкодження чагарників та кущів», – говорить староста Липниківського старостинського округу Олександр Рабчук.
Місцеві, запевняє староста, ліси бережуть, бо живуть із них, а гості, як навала.
«Вони їх беруть так званими комбайнами. Там не залишається не тільки листя, а й кущів», – каже Олександр Рабчук.
Рівняни звинувачення відкидають. Кажуть, до Житомирщини їм їхати три години. За одну поїздку заробляють до 7 тис. грн. тож, бус набивають під зав’язку, діти без місць, сидять на кошиках, і це ще один привід для обурення.
Заборонити сусідам їздити по чорниці не мають права, кажуть поліцейські, а от за порушення правил складають на них протокол.
«Виносили постанову щодо здійснення переобладнання автотранспортних засобів. Більше, ніж має бути пасажирів, перевозити не дозволяється», –  говорить заступник керівника сектору реагування патрульної поліції Коростеня Ярослав Камінський.
Врешті водій буса разом з пасажирами розвертається і їде з Липників. Проте збиральники кажуть, що без заробітку додому не повернуться, тож, дорогою шукатимуть інші ягідники, які ніхто не охороняє.
• Роман Вістенко,
за матеріалами ТСН, фото - з мережі Інтернет