Віддав гроші, щоб Україна перемогла: зворушлива історія про маленького благодійника з Рівненщини

Волонтери кажуть, діти, які живуть в умовах війни, мають дорослі цінності

10-річний хлопчик з Рівненщини зібрав усі гроші, які йому подарували на День народження, і передав їх на потреби ЗСУ. Сума чимала – більше 8 тисяч гривень. Про дитячу небайдужість і мотивацію, дізнавалася журналістка "5 каналу".

"Їм більше треба, у мене все є", – каже благодійник Григорій Циганюк.

Так, по-дорослому, розмірковує 10-річний Григорій Циганюк. Мешкає він у селі Пустоіванне на Рівненщині. Свій перший ювілей святкував нещодавно. Рідні та друзі, які завітали на День народження, дарували імениннику гроші. Як витратити гроші, хлопчик довго не думав.

"Я віддав подаровані 8 400 гривень, щоб Україна перемогла", – додав Григорій Циганюк.

Таке рішення сина стало для батька неочікуваним. Пан Володимир – волонтер. Коли почалася війна, повернувся з заробітків з-за кордону. Каже, зброю в руках ніколи не тримав, тож допомагає армії по-іншому.

"Організовував закордоном збір, долучився до волонтерів у Німеччині. Перш за все треба військовим допомагати, щоб вони могли там стояти, а ми тут надійний тил. Дитина це все бачила, наслідувала і хотіла зробити свій якийсь внесок. Завжди старались виховувати його,щоб був самостійний. Це його перше доросле рішення", – запевнив батько Григорія Володимир Циганюк.

Син нині навчається у 5-му класі місцевого ліцею. Про те, що передав подаровані на День народження гроші для ЗСУ, не розповідав навіть друзям. Про благородний вчинок свого учня вчителі дізналися із соцмереж.

"Це не пів вчительської зарплати. Це скоріше всього півтори місячного окладу вчителя. Оце і є наше майбутнє. Я вірю, що заради таких дітей і мерзнуть наші хлопці сьогодні в окопах, тому що в нас є за що воювати", – наголосила директорка Рудня-Почаївського ліцею Софія Хоружа.

Голова Ради волонтерів територіальної громади Оксана Ящук каже, вчинку Григорія здивувалася і навіть намагалася повернути маленькому благодійнику частину коштів. Проте той був непохитним.

"Гришо, може не треба. Це ж твої кошти, ти їх може витратиш на такі розваги, чисто для себе. Тобі ж подарували для чогось їх. "Ні, я хочу допомагати хлопцям, я хочу бути корисним. Це наша спільна війна", – ствердила голова Ради волонтерів Козинської територіальної громади Оксана Ящук.

Волонтери кажуть, діти, які живуть в умовах війни, мають дорослі цінності. І запевняють: уже знають, на що витратять дитячий внесок.

"Нашим хлопцям вкрай потрібні теплі речі, буржуйки. Відповідно витрачаємо по запитах, які до нас поступають. Сам факт, що діти маленькими зусилями приносять великий вклад і нашу спільну перемогу", – сказала Оксана Ящук.

У сім’ї Циганюків два сини. Тато каже: має можливість вивезти родину за кордон, але робити цього не хоче. Намагаються спільними зусиллями наближати перемогу для України.

"Всюди можна їхати – двері відкриті, але не хочеться, хочеться вдома. Треба залишатися, як би не було важко і мусимо вистояти свою перемогу", –підсумував Володимир Циганюк.

Григорій запевняє: і думки не мав, щоб пошкодувати про свій вчинок, адже має велику мрію: "Щоб Україна перемогла і був мир".

Наталія Світлова, Рівненська область "5 канал"