В Острозькому заповіднику з’явилася унікальна медаль "Мир в Україні"

Фонд Державного історико-культурного заповідника м. Острог поповнився пам’ятною срібною медаллю "Мир в Україні". Її у травні цього року випустив Монетний двір Ватикану.

Про це повідомила Рівненська обласна рада, передає "Еспресо.Захід". 

Зауважують, що для ватиканського Монетного двору – це безпрецедентна подія: вони вперше виготовляють медаль задля благодійних цілей. Кошти, отримані від продажу медалі вартістю 50 євро, будуть спрямовані допомогу мешканцям України, що постраждали від війни.

Написи на медалі здійснені латиницею та кирилицею. Усі зображення та написи рельєфні. На аверсі у центрі зображено голуба миру з оливковою гілкою, між його крилами розгортається уривок з молитви Неапольського Архієпископа у вигляді молитовної веселки: "Господи Ісусе, що народився під бомбардуваннями Києва, що помер в обіймах мами в сховищі Харкова, відправлений двадцятирічним на фронт, помилуй нас"; під лівим крилом голуба поміщено герб Папи Франциска та його девіз: "Поглянув з милосердям і вибрав"; по нижньому краю медалі напис – рік понтифікату Папи Франциска.

На реверсі на тлі руїн зображені три жіночі постаті: на передньому плані молода мама, поряд з якою її похила віком матір з валізкою, і донька, що тримає в руках іграшку – плюшевого ведмедика, втікають із міста, знищеного бомбардуваннями. Над постатями  напис: "PAX – MИP".

"Випуск красивої за формою та глибокої за змістом медалі спричинив неабиякий резонанс серед нумізматів, колекціонерів та власне серед бажаючих допомогти Україні, тож початковий тираж медалі у 3000 примірників був збільшений до 5000, але Монетний двір Ватикану, у зв’язку з тим, що розповсюдження медалі перевищило усі прогнози, готовий карбувати її далі", – зазначають в облраді. 

Завдяки благодійникам з Рівненщини та українцям, які нині проживають в Італії, цю медаль було передано в Острозький заповідник.  

  • Раніше повідомляли, що дві сторони медалі – плід праці художниць Орієтти Россі та Даніели Лонґо.