Україна покращила позиції у світовому рейтингу сприйняття корупції — дослідження

Україна отримала 33 бали із 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2022 рік. Торік показник України складав 32 бали, таким чином він зріс і тепер Україна посідає 116 місце зі 180 країн у СРІ.

Про це свідчать результати дослідження Transparency International

Україна продовжує випереджати Росію, яка минулого року втратила 1 бал і з 28 балами посідає 137 місце у списку. Крім цього, знову знизилися позиції Угорщини — 42 бали (-1, 77 місце), та Білорусі. Остання втратила 2 бали і зайняла 39 сходинку.

Польща втратила 1 бал, але залишилася лідеркою за показниками СРІ серед сусідів України — вона посідає 45 місце. Покращити свої показники за рік вдалося Словаччині, Румунії та Молдові, яка додала найбільше — +3, і посіла 91 місце.

Серед лідерів у списку Індексу сприйняття корупції залишається Данія, за нею йдуть Нова Зеландія та Фінляндія. Останні в рейтингу — Сомалі, Південний Судан та Сирія.

Як оцінюють рівень корупції в країнах

Ключовим показником Індексу є кількість балів. Мінімальна оцінка у 0 балів означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна у 100 балів свідчить про те, що корупція майже відсутня. Аналітики оцінюють рівень корупції лише у державному секторі.