Україна на Євро-2020: факти і прогнози

Україна втретє поспіль вийшла у фінальну частину Євро. Чи стане гра нашої збірної сенсацією або як і раніше підопічні Шевченка не зможуть вийти з групи, дізнаємося зовсім скоро.

 Нагадаємо, що на шляху до фінальної частини Євро-2020, команда України обіграла португальців і зіграла внічию в гостях, а також розгромила Сербію з рахунком 5:0 у важливому матчі. Разом на рахунку збірної 6 перемог і 2 нічиї - українці вийшли на Євро-2020 одними з перших. Суперниками нашої збірної в групі є Нідерланди, Північна Македонія та Австрія.

Наша команда одна з наймолодших серед інших - нижче середній вік тільки у Туреччини, Англії та Уельсу. 

Експерти відзначають, що збірна України восени 2019-го і зараз - дві різні команди. Вони вважають, що раніше команда вийшла на пік форми, на Євро-2020 могла показати себе у всій красі. Зараз же після невдачі в елітному дивізіоні Ліги націй буде складніше. Настрій зіпсувала технічна поразка від швейцарців, що вибило в другу лігу. При цьому перемагали в групі і цього опонента, і іспанців вдома.

Найбільша невдача в історії збірної України трапилася в товариському матчі проти Франції в 2020-му. Тоді через спалах коронавірусу був виставлений неосновний склад і українці програли з рахунком 1:7. Коли ж повернулися основні виконавці в березні на поле, з тими же французами зіграли вже 1:1. Ось тільки заклинило на цьому рахунку, проти фінів і казахів підписали дві образливі нічиї.

 Однак не варто забувати, що в трійці кращих гравців світу прямо зараз Зінченко і Малиновський разом з Роналду. Олександр зіграв у фіналі ЛЧ, а Руслан, за оцінками, один з кращих гравців весни в топ-5 з «Аталантою», гравець травня в Серії А.

 Перший матч українців відбудеться проти Нідерландів. Противник вважається фаворитом групи, тому важливо не впасти в бруд обличчям. Далі Україну чекають поєдинки з македонцями і австрійцями. Вони хоч і міцні суперники, але не найскладніші на турнірі. По грі Україна об'єктивно яскравіша основних конкурентів, є техніка і рух. Але непередбачувані через молодість і вміння - можуть помилятися в обороні.

 Завдання і перспективи

 Нідерланди пропустили серію великих турнірів, вони - найбільш непередбачувані. Австрійці і північні македонці - не найсильніші збірні. Головне, щоб бажання в команді України не вплинули на холоднокровність.

 Також заковика може бути в сітці турніру. З другого місця Україна потрапить, швидше за все, на Італію. Подібний сценарій був в 2006 році і нічим хорошим для українців не закінчився.

 Першими в квартеті стати буде складно, тим більше, що при такому розкладі не уникнути зустрічі з Португалією або Німеччиною. А з третього місця можна нарватися на Францію.

 Згідно з прогнозами експертів, українці мають шанси на вихід з групи, але навряд чи далеко заберуться, якщо в першому раунді на вибір - чемпіони Європи, колишні чемпіони світу, чемпіони планети або непереможна зараз Італія. Допомогти нашій збірній може везіння або сенсація, на кшталт перемоги України в квартеті з подальшим вдалим жеребом.

 Втім, розклад не скасовує завдання розкрити потенціал, який у команди Шевченко є. Інтернет-видання Всепроспорт зазначає, якщо Росія буде другою в групі і пройде першого опонента на виліт, а Україна - першою і теж подолає перший раунд плей-офф, то в Баку 3 липня команди Шевченко і Черчесова поділять право на півфінал у Лондоні. Малоімовірний, але реальний розклад.