У Здолбунівській громаді впровадить програму Дамо Дітям Рухатись

Здолбунівська громада стане однією з перших громад України, яка впровадить програму Дамо Дітям Рухатись!

Сьогодні підписав Меморандум про співпрацю з представником ГО «Дамо Дітям Рухатись!» Богданом Цюваником. Ця програма – це новітній метод навчання дітей за партою-конторкою, що передбачає чергування навчання сидячи та стоячи за партою.

Джерело Здолбунів City

Конторка – це високий письмовий стіл з похилою стільницею для роботи стоячи або сидячи. Робота за конторкою допомагає дитині зберегти поставу і зір, вона є профілактикою і інших «шкільних» захворювань.

У січні пан Богдан вже презентував ідею для директорів наших шкіл, і більшість шкіл громади зацікавились таким методом навчання та погодились спробувати впровадити у своїх школах.

Що це за програма?

Проект виник в 2018 за ініціативи активістів, яка бачать проблему в тому, що в Україні розвиваєтьсь епідемія гіподинамії серед дорослих та сколіозу серед школярів.

Багато IT-спеціалістів та сервісних працівників сучасної економіки переймаються наслідками постійного сидіння та впливу на здоров’я гіподинамії. Керівники компаній переймаються здоров’ям працівників, проте так важко змінити звичку та культуру сидіння лише на стільці, яка формувалась століттями. Міркуючи про це та дивлячись на ситуацію в країні, команда проекту захотіла зробити суспільний зсув, який допоможе змінити культуру неактивного життя, щоб з ранньої школи діти були більш активні і ніщо не заважало їм бути невпинними новаторами.

На етапі концептуалізації ідеї, в роботу залучались науковці, активісти, освітяни та державні службовці у Львові та Києві.

Так виник проект “Дамо Дітям Рухатись!” та ГО “Дамо Дітям Рухатись!”

Команда проекту вважає, що рух є важливою низовою ініціативою в тому числі для втілення плану Кабінету Міністрів України «Про затвердження Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку» та реформи шкільної освіти.

Головне в боротьбі зі сколіозом – створити умови, щоб попередити цю хворобу, ніж лікуватись, тому команда активно включається у співпрацю з громадськими, приватними, благодійними та державними ініціативами. Головна ціль – впровадження динамічної освіти та конторок в освітній процес в школах та  зменшення рівня сколіозу протягом найближчих 10 років.

Здолбунівська громада послідовно рухається в напрямку оздоровлення громади та особливо її наймолодшої частини – молоді. Поруч із цією ініціативою в громаді реалізовується проект “Діємо для здоровя”, який входить у фазу практичної реалізації після проведених навчань для представників навчальних та медичних закладів громади. Також триває благодійний проєкт профілактичних оглядів дитячої постави лікарем в освітніх закладах Здолбунова.