У ЦНАПі Рівного збільшать кількість послуг

У Центрі надання адміністративних послуг Рівного збільшать кількість послуг для населення. Про це в етері Українського радіо Рівне розповіла директорка ЦНАПу Наталія Хомич. Зокрема, там можна буде отримати послуги, які раніше надавали тільки у міграційній службі. Поки що дату впровадження не називають, але прогнозують, що це станеться найближчим часом.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Представники рівненського ЦНАПу провели зустріч з представниками міграційної служби, там обговорили зміни до постанови Кабміну щодо надання послуг жителям. Згідно з даними директорки ЦНАПу Наталії Хомич, йдеться про оформлення документів для виїзду українців за кордон для постійного проживання, посвідок на постійне чи тимчасове проживання для іноземців тощо.

"Також розглянули оформлення та видачу посвідок у зв’язку з їх втратою чи їх обміну. На сьогодні через ЦНАП можна подати документи на виготовлення паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон, а також ID-картки для осіб 14-річного віку. Ці послуги, згідно зі зміненою постановою, є обов’язковими для надавання у ЦНАПі", – розповіла Наталія Хомич.

І додала: тепер для оформлення посвідки чи реєстрації за місцем проживання можуть звертатися й іноземці.

Головна спеціалістка відділу у справах іноземців та осіб без громадянства управління Державної міграційної служби Рівненщини Анна Катран зазначила, що з іноземцями бувають випадки, які не передбачені українським законодавством.

"Громадяни інших держав можуть звертатися до ЦНАПу по консультацію, там приймуть усі документи, а далі ми виступаємо фронт-офісом, де розглядаємо документи і надаємо дозвіл на їх отримання. Тоді ЦНАП видає документ чи реєструє за місцем проживання", – повідомила Анна Катран.

Директорка ЦНАПу Наталія Хомич сказала, що тепер в іноземців з'явиться вибір, куди звертатися, а документи отримуватимуть у тому місці, де їх подаватимуть. До ЦНАПу такі досі не зверталися.

"З 412 нових послуг у ЦНАПі Рівного вже надають понад 260 послуг. У нас можна зареєструвати права на нерухоме майно, фізичну, юридичну особу та підприємця, зареєструвати місце проживання", – повідомила Наталія Хомич.

Директорка уточнила, що наразі у ЦНАПі також створили відділ сервісного центру МВС, де можна буде замінити посвідчення водія тощо. Проте, додала Наталія Хомич, впровадити усі передбачені послуги неможливо через просторові обмеження.

"У нас орендоване приміщення – не гумове, і у нас знаходяться усі представники комунальних установ, міського державного архітектурно-будівельного контролю і держгеокадастру. Тому, на жаль, квадратура приміщення не дозволяє більше запровадити, ніж ми можемо", – повідомила посадовиця.

Загалом, уточнила вона, щомісяця працівники ЦНАПу отримують близько 40 тисяч звернень. Згідно з інформацією Наталії Хомич, невдовзі запрацює чат-бот ЦНАПу у Telegram, а записатися в електронну чергу, побачити перелік послуг, графіки прийому та ціни на послуги можна на сайті рівненського ЦНАПу.

"Найчастіше до нас звертаються щодо отримання паспорта та паспорта для виїзду за кордон, тому що з полегшенням карантину та відкриття деяких кордонів люди масово пішли поновляти, оформляти паспорти. І ще почали виготовляти паспорти ті, хто досяг 14-річного віку", – розповіла Наталія Хомич.

Також у ЦНАП повернулися експрес-послуги, які можна отримати за кілька хвилин. Що ж стосується іноземців, то, за словами Анни Катран, вони найчастіше подають заявки на возз'єднання сім'ї.

"Тепер вони можуть не їхати в управління подавати документи, а можуть робити це у територіальних підрозділах. Територіальні підрозділи також виступають фронт-офісами, а у нас відображається усе в електронному вигляді. Найчастіше переміщення іноземців до нас відбувається через одруження з українцями", – повідомила Анна Катран.

Також вона уточнила, що на постійне проживання на Рівненщині реєструються ті, хто колись народився в Україні.

"Якщо іноземець має намір звернутися по отримання статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, то Рівненську область в даному питанні обслуговує Волинська область, адже не всі міграційні служби надають таку послугу. У Рівненській області немає прийому таких випадків, бо їх дуже мало", – зазначила головна спеціалістка.

На думку Анни Катран, співпраця міграційної служби з ЦНАПом дозволить уникнути черг.