У селі на Острожчині шиють білизну для військових

В імпровізованому цеху "Артіль"у селі Могиляни Рівненського району волонтерки шиють спідню білизну військовим. Для цього у місцевому ліцеї жінкам виділили окремий кабінет. Долучається до волонтерства і переселенка з Харківщини, яка шиє спеціальне спіднє пораненим військовим. За час роботи відправили захисникам понад двадцять тисяч виробів, пише  Суспільне.Рівне

Волонтерка Ніна Головко займається виготовленням разом з іншими жінками з перших днів повномасштабного вторгнення. Це відбувається на базі місцевого ліцею.

Про потребу спіднього для захисників дізналися від інших волонтерів.

"Вони бачать той побут, у якому знаходяться наші бійці, вони бачать, що не мають вони де їх попрати ті труси, тому їм потрібно час від часу їх міняти, тому потреба завжди є", — каже Ніна Головко.

Разом з Ніною Головко білизну шиють ще десятеро жінок. Частина з них займається цим вдома, решта — у кабінеті трудового навчання, який для них виділив ліцей. Ніна Головко у ліцеї 38 років викладає математику.

"Ми пішли в магазин, купили звичайні чоловічі труси. З картону зробили лекала, потім удосконалили трошки, зробили зручніше", — розповідає вона.

Вікторія Андрєєва на Рівненщину евакуювалася у квітні 2022 року, тікаючи з тоді ще окупованого селища Старий Салтів, що в Харківській області.

"Ми боялися, відверто кажучи, нас не ображали, але ми боялися. Це були люди невідомі, це були чужі, окупанти. Коли ми приїхали сюди — це інакший світ, інакше небо, інакше сонце, це інші обставини, інше все. І звісно, перебуваючи там, ти не можеш себе реалізувати, це заховані телефони, це понурий погляд", — ділиться жінка.

"Ось такі от веселенькі": на Рівненщині волонтерки пошили й передали військовим понад 20 тисяч спіднього

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну жінка мала власну мережу продуктових магазинів. Поселившись в Могилянах, готувала їжу, згодом шила одяг.

"Ніна Юхимівна запропонувала мені, каже: "ви б шили"? Із задоволенням би шила. Ось це власне стало початком для пошуку машинок. У нас уже наступного дня з'явилася машинка. Я прийшла ліпити пиріжки, Ніна Юхимівна зайшла вся в сльозах. У нас погляд один на одного, ми плачемо, у нас є машинка, це таке щастя, слава Богу", — продовжує Вікторія Андрєєва.

У цеху жінка відповідає, зокрема, за пошиття спіднього пораненим військовим, які перебувають у госпіталях:

Зі слів волонтерки, вже пошиту білизну вони відправляють волонтерам у Рівне, Київ, Кривий Ріг та інші міста. Ті своєю чергою — передають військовим на передову. За підрахунками Ніни Головко вже відправили 22 тисячі трусів.

"Ось такі от веселенькі, ми їх шиємо, хто вже знає, кажуть: "У вас такі прикольні, ви такі гуморні". Ми не зважаємо на те, який буде малюнок, найголовніше, щоб хлопцям вони були чисті", — пояснює жінка.

"Ось такі от веселенькі": на Рівненщині волонтерки пошили й передали військовим понад 20 тисяч спіднього

Директорка Могилянівського ліцею Ірина Тимошевська зазначає, що раді будь-якій допомозі, особливо — тканині:

"Якщо це нова тканина в рулонах, це може бути ситець, може бути бязь, щось з таких тканин, які йдуть саме на пошиття білизни. Використовуємо навіть тканину вживану, це, як правило, підковдри. Єдине — тканина, повинна бути натуральною й у належному вигляді".

Атори: Ольга Татаренко

Ольга Верещук