У Рівному вшанували пам'ять жертв примусової депортації

11 вересня в Україні вшановують пам'ять тих, хто в 1944-1951 роках був примусово виселений зі своїх етнічних земель, а саме Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

Як розповів свідок тих подій, представник товариства "Холмщина" Григорій Косюр, лише за два роки (1944-1946) на територію тодішнього радянського союзу з етнічно українських земель, які на той час відійшли до Польщі, примусово виселили 485 тисяч українців.

Пам'ять про ті трагічні сторінки історії бережуть представники товариства "Холмщина", яке на Рівненщині сьогодні налічує кілька сотень людей.

2004 року до 60-річчя примусової депортації в Рівному на розі вулиць Чорновола-Драгоманова спорудили пам'ятний знак.

Сьогодні з нагоди Дня пам'яті з родинами, які пережили цю трагедію, поспілкувався голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Росія путінського режиму - послідовниця страшного сталінського тоталітаризму. Вони вирішили, що і в XXI сторіччі можна влаштувати геноцид українців так само непокарано, як і колись. З початку війни майже мільйон двісті тисяч українців росіяни вивезли з тимчасово окупованих територій України. Вкрали двісті тисяч дітей! Але цього разу агресор не сховається, країна-терорист відповість у міжнародних судах за всі злочини, які здійснила в незалежній, суверенній Україні, - наголосив Андрій Карауш.

Спільно з представниками товариства "Холмщина" голова обласної ради поклав квіти до Пам'ятного знака жертвам примусової депортації.

Рівненська обласна рада