У Рівному відкрили виставку картин військових, які проходять реабілітацію

У Рівному відкрили виставку-продаж картин «Мистецтво нескорених». В експозиції представили 31 полотно, створене українськими військовими, які проходять реабілітацію в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни.

Захід пройшов 17 березня у Рівненській обласній раді. Ознайомилася із творчістю захисників та дізналася більше про ефективність арттерапії журналістка Район.Культура.

Яскраві заходи сонця, весняні квіти та безліч тварин – саме такі малюнки під час занять з арттерапії створюють військові, які відновлюються в госпіталі після отриманих травм на полі бою.

Та за кожною з робіт часто ховається набагато глибший сенс. Військовослужбовець Сергій Крук закінчує курс з реабілітації у Клеванському госпіталі. На його картині у темряві двоє котів дивляться на місяць. Сергій зізнається, що у такий спосіб зобразив себе у той вечір, коли отримав поранення під Соледаром. А щоб картина не здавалася настільки похмурою – домалював котику пару.

«Мій брат, який зараз теж знаходиться у зоні бойових дій, має хист до малювання, закінчував художню школу. Увесь час я тільки спостерігав за ним, але з фарбами не працював. Учора в мене був справжній тест-драйв своїх нервів і здібностей. Я пітнів. Думав, що не вийде, бо спочатку фарба наносилася хаотично, а тоді вже вчителі, які були поряд допомагали в правильності нанесення фарб. Ось так і виходило – відтінок за відтінком», – розповідає Сергій.

Втім, не всі військові охоче долучаються до арттерапії. Як пояснює художниця та кураторка арттерапії Аліна Оборська, складно вчора працювати зі зброєю, а сьогодні змінити її на пензлик.

«Заманюємо смаколиками, змушуємо, навіть деколи шантажуємо», – жартує Аліна про те, як арттерапевти спонукають бійців приходити на заняття.

Зазвичай цілісний малюнок учасники арттерапії створюють за чотири години заняття, які проходять щочетверга. Серед 31 картини, представленої на виставці, близько 14 українські захисники намалювали напередодні.

Благодійні виставки-аукціони картин, створених військовослужбовцями, які проходять реабілітацію в обласному госпіталі, проходять у різних країнах світу: Великій Британії, Канаді, Франції, Іспанії, Сполучених штатах Америки. За словами Аліни Оборської, всі зібрані кошти через «Будинок ветеранів» розподіляють на придбання автівок, дронів, старлінків та іншого спорядження, яке необхідне Збройним силам України.

Експозиція «Мистецтво нескорених» не стала винятком, адже картини теж виставлені на продаж. Стартова ціна кожного лоту – 1000 гривень. За словами організаторів, ще до відкриття виставки чотири полотна придбали працівники апарату обласної ради та депутати. Зібрані кошти передадуть на потреби ЗСУ.