У Рівному триває випробування китайської вакцини

У Рівному завершили процес набору добровольців для клінічних досліджень китайської вакцини "Біокангтай". Загалом в Україні було відібрано 10 тисяч добровольців. У Рівному та області попередньо планувалось обрати 1000 осіб, 

Джерело Rivne.media.

Нагадаємо, участь у досліджень від Рівного заявив ЦПМСД "Центральний". Процес набору добровольців тут розпочали ще 1 жовтня. 

Як повідомила "Рівне Медіа" координаторка клінічного випробування вакцини у Рівному Оксана Штрімайтіс, за цей час на участь у дослідження заявилось 354 людини, з них 314 добровольців отримали першу дозу вакцини, і наразі майже всі отримали вже другу дозу. Певну кількість добровольців було відсіяно через виявлені захворювання, зокрема ВІЛ-інфікованість, наркозалежність, вагітність тощо, а дехто не прийшов на введення вакцини. Вікових обмежень не було. У дослідженнях взяли участь добровольці від 18 і навіть до 92 років. 

- Проте кілька чоловік не отримають другої дози через те, що захворіли на COVID-19 та вийшли із дослідження. У той же вони продовжують знаходитись під нашим наглядом, - уточнює Оксана Штрімайтіс. 

За її словами, усі добровольці добре переносять вакцинацію. 

- Хтось казав, що у нього у перші два дні був дуже сильний апетит. Думаю, це може бути пов'язано із нервозністю. Кілька осіб відчували послаблення, можливо, частіше сходили у туалет. Були незначні негативні реакції, добровольці відзначали це у щоденнику. Можливо, були почервоніння, припухлість, біль у місці ін'єкцій, проте вони протягом двох діб зазвичай зникали. Температура висока ні в кого не піднімалась. Адже дають не інактивовану вакцину. Вона сама собою не є агресивною, - каже Оксана Штрімайтіс. 

Вона також нагадала, що зі всіма учасниками підписується добровільна інформована згода на участь у дослідженнях. При цьому частині учасників вводять плацебо (несправжні ліки). Усім учасникам проводять безкоштовне комплексне дослідження, також кожен з них має право на проведення безкоштовних ПЛР-тестів. Протягом року за кожним добровольцем стежитиме медик. 

Нагадаємо, що на добровольців чекає і грошове забезпечення - це 8000 гривень та 1300 гривень на транспортні витрати. Орієнтовно дослідження нової вакцини в Україні завершаться в кінці грудня 2022 року. Учасник може відмовитись від випробування на будь-якому етапі без пояснення причин.