У Рівному судять волинських бізнесменів, які «ганяють» авто з-за кордону

Митні оборудки фірм з Волині тепер судить рівненська Феміда. Фірми імпортують на українську територію вживані автомобілі і вже не раз встигли «засвітитися» в сумнівних схемах. Йдеться про товариства з обмеженою відповідальністю «А-Стандарт» та «Ексім-Кар».

Повідомило видання  Волинські Новини.

Наразі їх оштрафували на сотні тисяч гривень з конфіскацією автівок. Очевидно, керівники компаній мають сподівання, що рішення Рівненського апеляційного суду може допомогти їм уникнути покарання. Втім на судові засідання Андрій Бородай та Олег Воробій чомусь не з’явилися, повідомляє телеканал «Аверс».

Поки одні виступають проти нинішніх правил розмитнення, інші навчилися працювати і в таких умовах. Спритні підприємці уже давно знайшли обхідні дороги митного законодавства. Але інколи навіть перевірені схеми дають збій.

Нині на розгляді Рівненського апеляційного суду чотири гучні справи. Усі вони потрапили до однієї судді Надії Ковальчук. Усі справи стосуються порушення митних правил.

За заниження митної вартості автомобілів директора ТОВ «А-Стандарт» Андрія Бородая та директора ТОВ «Ексім-Кар» Олега Воробія оштрафували на чималі суми. Олег Воробій оскаржує один штраф у розмірі майже 150 тисяч гривень, а от Андрій Бородай судиться за ще більше суму. У нього три штрафи на близько пів мільйона гривень. На додачу обом світить ще й конфіскація автівок.

Тепер же надія уникнути покарання для власників фірм – на апеляційний суд. Однак не Волинський, а Рівненський.

Зауважимо, фірма «А-Стандарт» в подібних махінаціях уже «світилася». Більше того, оскаржуючи минулий штраф, не побоялися дійти навіть до столиці. Спочатку в задоволенні позову відмовив Волинський окружний адміністративний суд, згодом – Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові. Зрештою, фірма «А-Стандарт» отримала відмову і у Верховному Суді.

А от фірма «Ексім-Кар» в митних схемах теж уже фігурувала неодноразово. До слова, спочатку вона була зареєстрована в Луцьку, тепер в Одесі. Так от: фірму підозрюють у причетності до махінацій на Поліській митниці.

«Службові особи Поліської митниці Держмитслужби, зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, перебуваючи у злочинній змові із зазначеними СГД, митними брокерами, здійснюють сприяння у розмитненні товарів із пільговим оподаткуванням, у результаті чого підприємства-імпортери подають до митних органів товаро-супровідні документи: контракти, фактури тощо із неправдивими відомостями щодо фактичної митної вартості даних товарів, отримувачів та відправників, внаслідок чого ухиляються від сплати податків та обов’язкових митних платежів, імпортного збору до державного бюджету України у особливо великих розмірах», – пояснюють у Поліській митниці.

Директорів згаданих фірм у нинішніх судових баталіях до адмінвідповідальності притягнула саме Поліська митниця.

«Надходять відповіді або запити із митних органів іноземних держав із повідомленнями, за яку суму і в яких компаніях, або в яких громадян, купувались транспортні засоби. І ми тоді звіряємо з документами, які в нас наявні в митниці. Так ми можемо встановити, чи є правопорушення, – коментує представниця Поліської митниці Ніна Пастушенко. – До нас надходила інформація з митних органів Литовської Республіки, і внаслідок аналізу документів та звірки наявних в нас документів були заведені справи про порушення митних правил».

Власне, лише після того, як литовська сторона направила в Україну копії експортних митних декларацій, і з’ясувалось: вартість транспортних засобів, які ввозили в Україну, була значно занижена. Чи побачить злочин в таких діях Рівненський апеляційний суд, стане відомо згодом. Бо ж наразі через відсутність позивачів справи розглядати не стали.