У Рівному представили унікальний елемент нематеріальної культурної спадщини Полісся

Ентографи, краєзнавці, історики та дослідники Рівненського Полісся, а також представники громад провели обласний семінар, присвячений питанню збереження нематеріальної культурної спадщини, йдеться на сторінці у Фейсбук  Рівненська обласна рада

Захід відбувся в приміщенні Рівненський обласний молодіжний пластовий вишкільний центр.

Під час першої частини семінару учасники ділилися думками, наскільки важливо зберігати та популяризувати старовинні ремесла, елементи побуту, давні культурні традиції й обряди, які вирізняють наш край з-поміж інших регіонів України.

Немає опису світлини.

Тому під час другої частини зустрічі відбулася презентація унікального елемента НКС - дудки-викрутки, традиції виготовлення цього інструмента та гри на ньому.

Для цього на захід запросили носія й зберігача цієї традиції Герасима Хомича.

 Дудка-викрутка - це унікальний поліський інструмент, поширений у північних районах Рівненщини. Виготовляють його, викручуючи серцевину деревини. Тому дудка й отримала таку назву.

Завдяки дослідникам, присутні побачили та почули, як виготовляється і звучить цей традиційний поліський інструмент.

«Жива спадщина" - так ще називають елементи нематеріальної культурної спадщини. Дудка-викрутка, бортництво, серпанкове ткацтво, обряд водіння "Куста" - це неповний перелік тих унікальних давніх поліських традицій, ремесел, елементів культури й побуту, які до цього часу існують на Рівненщині.

І дуже цінно, що є люди, які зберігають цю спадщину, популяризують її серед сучасників. А ще цінніше - прагнуть передати її для нащадків. Щоб наша історія, наші традиції були неперервними і передавалися від покоління до покоління, - зауважив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, який взяв участь у семінарі.

До заходу долучилися і депутатки обласної ради Ольга Шустік та Юлія Назарчук.

Це вже другий захід із серії семінарів на тему

"Нематеріальна культурна спадщина в громадах», організований комунальним закладом обласної ради КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР рамках реалізації проєкту Етноосвіта.

Крім того, фахівці Центру у співпраці з місцевим суспільним мовником Суспільне Рівне розпочали спецпроєкт «Жива спадщина Рівненщини". Це серія радіопрограм, які також транслюватимуться в ютубі, в яких слухачам та глядачам розповідатимуть про різні елементи нематеріальної культурної спадщини Рівненського Полісся.