У Рівному планують встановити пам’ятник репресованим

За ініціативи полковника Олексія Камишанського, начальника обласної поліції Рівненщини планують  спорудити пам’ятник репресованим перед поліцейською будівлею. 

Про це повідомило видання Рівне Вечірнє.

Оскільки майбутній пам’ятник видозмінить частину вулиці Пушкіна, то можливість його спорудження обговорювали на архітектурно-містобудівній раді. Там і стало відомо, що за задумом архітекторів пам’ятний знак стоятиме біля одного із входів у будівлю обласної поліції. Для цього кілька секцій паркану демонтують, а сам монумент буде трохи повернутий — щоб його краще було видно не тільки з вулиці Пушкіна, а й з вулиці Хвильового.

Скульптор Петро Подолець пропонує, щоб постамент мав вигляд хреста, а в ньому — ангел, мати, батько й дитина. Однак архітектурна рада рекомендувала, щоб скульптор замість хреста використав інший сакральний символ, адже потрібно враховувати етнічний склад населення, яке було депортовано. А сам пам’ятний знак має бути гармонійно поєднаний із входом до обласного управління поліції.

Олександр Бойко, музейний доглядач ГУНП:

 У нас в архіві зберігається справ аж на 14 тисяч сімей з Рівненщини. Ми аналізували, що сім’ю, яка в середньому складалася із п’яти осіб, радянська влада без суду й слідства вивозила до Сибіру та Казахстану. Майно цих людей конфісковували, багато із них уже й не повернулися додому. Людей вивозили просто за те, що вони українці. Із світлин тих, кого вивезли, добре видно, що люди були освічені та одягнуті у вишиванки. Виселенням займалися працівники КДБ та інших каральних органів. Долучена до цього була й поліція...

Богдан СЛОНЕЦЬ.

фото  Victor Ostap