У Рівному монтують другу котельню на твердому паливі

У Рівному до кінця року планують запустити котельню, яка буде другою в місті, що працюватиме на твердому паливі. Монтує котельню "Рівнетеплоенерго" за інвестиційні кошти. Очільник підприємства Олександр Ющук розповів Суспільному, що планує, аби два котли нової технології забезпечили опаленням мікрорайон Ювілейний.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Два нові котли монтують у котельні на вулиці Макарова. Вони працюватимуть на твердому паливі.

"Нова конструкція пішла, вони ефективніші на 30% від тих твердопаливних котлів, які виготовляли раніше. Тут будуть бункери, щепа буде грейфером, спеціальним краном, збиратися й засипатися. Наші котли працюють і місті Дніпро, Кам'янське, менші – в Умані", – пояснив технічний директор заводу-виробника Олександр Криштопа.

Котли дозволять споживати менше газу, пояснює директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Ющук. А звідси – економія.

"Дров'яна щепа буде вироблятися в околицях міста Рівного і ми не будемо залежати від коливань на світовому ринку, не будемо заручниками політичних протистоянь між певними країнами. Це дозволить отримувати стабільний енергоносій за значно нижчою ціною", – запевнив Олександр Ющук.

Загальна потужність котельні, з його слів, становитиме 20 МВт. Цього має вистачити для потреб мікрорайону Ювілейний. Запустити твердопаливні котли мають цьогоріч. Згодом такі ж планують встановити у котельнях на вулицях Будівельників та Князя Володимира. Щоб мати сировину, тепловики підписали меморандум з Дядьковицькою громадою.

"На її території плануємо засадити 51 мільйон саджанців енергетичної верби вже навесні цього року. Вона швидко виростає і вже буквально за два роки ми зможемо знімати перші врожаї. Навколо Рівного ще шукаємо земельні ділянки – це землі негосподарського призначення. І таким чином ми зможемо перейти на повний цикл – від вирощування сировини до постачання тепла в домівки рівнян", – розповів Олександр Ющук.

Перехід на щепу не завдасть шкоди довкіллю, зауважив представник рівненського "Екоклубу" Андрій Мартинюк. Він підтримав вирощування верби в Дядьковицькій громаді. Зі слів еколога, це розвине місцеве виробництво альтернативної сировини.

"Це може бути хороша справа, якщо при встановленні й правильній експлуатації будують очисні споруди, для того, щоб уникнути забруднення в місті. І будуть правильні режими спалювання цієї речовини. Більше загроз, що у нас можуть ще швидше зникати ліси", – зауважив Андрій Мартинюк.

Інвестиційний план очільник міського управління економіки Володимир Липко схвалив, але при цьому додав, що головне, аби рівняни не нарікали на сморід та дим. Таке трапилося рік тому, після переходу на тверде паливо котельні на вулиці Соборна. Відтак, зазначив, що після встановлення котлів потрібно проконтролювати цей момент.

"Це відходи від того, що були зроблені дошки й інші вироби. А ті відходи, які вже не підлягають переробці, вони вже йдуть на спалення, для того, щоб їх не акумулювати на сміттєзвалищах. Після того, як вони запрацюють, тільки тоді можна буде поміряти, зрозуміти, наскільки це дійсно так, але ми маємо підозру, що проблема буде", – пояснив Володимир Липко.

Старі газові котли на Макарова не демонтують. Вони працюватимуть у резервному режимі та підсилюватимуть роботу нових в найхолодніші дні.