У календарі щеплень українців з'явиться пневмококова вакцина

Україна подала запит до Глобального альянсу з вакцин та імунізації на отримання спеціальної ціни для закупівлі пневмококових вакцин.

Відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України було прийнято 16 грудня, а вчора направлено сам запит підписаний Міністром охорони здоров’я.

Пневмококова вакцина включена до календаря щеплень усіх 27 країн-членів ЄС.

У всьому світі пневмококова інфекція — це одна з основних причин смертності серед дітей віком до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років.

Пневмокок (Streptococcus pneumonia) - бактерія, яка є причиною багатьох хвороб, як дуже серйозних, наприклад, менінгіт, сепсис і пневмонія, так і менш складних, але більш поширених інфекцій, наприклад синусит та отит середнього вуха. Пневмококова інфекція передається від людини до людини крапельним шляхом.

Велика кількість країн вже включила до календаря щеплень дієвий метод профілактики цієї інфекції- пневмококову вакцину.

У червні цього року, Національна технічна група експертів з імунопрофілактики, відповідно до міжнародних і національних рекомендацій, грунтуючись на даних доказової медицини, рекомендувала МОЗ включити до Національного календаря профілактичних щеплень у 2022 році вакцину від пневмококової вакцини.

31 липня 2020 року оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, підтримав відповідне рішення та рекомендував МОЗ України погодити та подати Запит від України до GAVI (Глобальный альянс по вакцинації та імунізації) стосовно отримання кон’югованої пневмококової вакцини за спеціальною ціною для включення до Національного календаря профілактичних щеплень починаючи з 2022 року.

Крок у відповідь зроблено, запит вже подано! Тож, у дуже непростий рік вакцинації проти COVID-19 будемо паралельно готуватись і до запуску ще одного антигену до Календаря щеплень.

івівів