У Гощі завдяки зусиллям волонтерів створили громадський простір

2-13 серпня українська інженерна інноваційна компанія ELEKS та Всеукраїнська платформа "БУР" (Будуємо Украі?ну Разом) розпочали волонтерську акцію у мальовничому смт Гоща Рівненської області, Акція тривала два тижні і завершилась в неділю, 29 серпня. Результатом спільних зусиль стало облаштування громадського простору для Гощанської громади.

Організатори акції хотіли привернути увагу до найцікавішого об’єкту Гощі – унікальної садиби Ленкевичів-Валевських, яку було збудовано наприкінці 18 – на початку 19 ст., у стилі класицизму і модерну за мотивами швейцарського шале.

Багато років садиба занепадала, хоч і продовжувала відігравати важливу роль у житті місцевої громади. За словами місцевого краєзнавця, Валерія Бейлаха- важливо реалізувати цей проєкт, адже молодь проводить багато часу біля садиби, тут проходять багато фестивалів і святкувань. Волонтери починають творити зміни, а далі реалізацію цих змін має підтримати і влада.

Гоща - мала Батьківщина Олени Клюшник, Senior test engineer компанії ELEKS, яка висловила ідею організувати цю акцію в межах ініціативи “30 добрих справ до 30-річчя компанії ELEKS”. “Наша родина почалась із цього місця. У садибі Ланкевичів познайомились мої бабуся і дідусь. Вони працювали тут разом і згодом одружилися. За часів незалежної України у садибі функціонувала бібліотека, в в якій працювала моя мама до пенсії. Коли бібліотеку перенесли звідси, будівля почала занепадати”, - розповіла Олена.

На жаль, відреставрувати садибу поки неможливо, оскільки для цього потрібні професійні реставратори, проєкт, відповідні дозволи і головне - фінансування. Тому волонтери і небайдужі мешканці Гощі намагаються власними силами зберегти пам’ятку від остаточного руйнування. Вони облаштували громадський простір поряд, закупивши весь необхідний для цього матеріал і виконавши власноруч усі роботи.


Гощанська селищна рада