У Демидівській громаді відбулися заходи пам`яті за загиблими захисниками України

29 серпня, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 2019 року українці відзначають День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.   Саме 29 серпня у 2014 році в «Іловайському котлі» держава втратила найбільше бійців за весь час війни на Донбасі.

Тож, сьогодні в селищі Демидівка відбулося покладання квітів до пам’ятного знака «Борцям за волю та Незалежність України», могил учасників АТО Романа Зубчука, Василя Маринкевича, Петра Огійчука, Романа Дубовського, Володимира Дяченка.

Поминальну панахиду за загиблими відслужив священнослужитель храму Івана Богослова ПЦУ смт Демидівка Євгеній Іваник.

Демидівська громада долучилася до загальнонаціональної хвилини мовчання на знак вшанування пам’яті за захисниками України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Під час заходу присутні доповнили свій одяг соняхом, демонструючи шану та повагу до загиблих воїнів. Він нагадує про події, які розгорталися у серпні 2014 року. Тоді українські військові опинилися в оточенні поблизу міста Іловайськ Донецької області. За домовленістю, українські колони мали виходити з міста через гуманітарний коридор без зброї, однак їх почали обстрілювати. За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти. Саме під соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом відали життя за незалежність країни.

Сьогодні, у містечках, селах та селищах  всієї нашої Української Держави поіменно згадують всіх тих, хто, віддав своє життя упродовж цих років за волю і незалежність держави. Що найменше, чим ми можемо віддячити загиблим захисникам за їх подвиг, захист та мирне майбутнє, це доповнити свій одяг квіткою соняха і хвилиною мовчання вшанувати їхню пам’ять. Адже герої живі, поки жива пам’ять про них. - зазначив селищний голова Сергій Радченко.

Перед учасниками заходу виступив вчитель історії опорного закладу Демидівського ліцею Микола Стасюк, який розповів перебіг подій, що передували появі незалежної держави Україна.

В ході заходу прочитано вірші Світлани Олександрової  "Іловайський котел" та Андрія Скіфи «Повертайтесь живими сини» ученицями опорного закладу Демидівського ліцею Дариною Топоровською та Катериною Касянчук.

Пам’ятати – це обов’язок кожного свідомого українця, пам’ятати тих Героїв, які прагнули зробити усе, щоб у нас було достойне майбутнє і віддали за цю мрію найдорожче – своє життя.


СЛАВА ГЕРОЯМ!

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!..

Демидівська громада