Три роки роботи Василя Берташа

– Такого результату вдалося досягти завдяки тому, що сьогодні влада відповідальна, і немає перетягування ковдри. Всі працюють на один результат – покращення добробуту людей. Тож упродовж трьох років маємо підтримку Президента України Віктора Януковича, а також Уряду, – наголосив Василь Берташ.
Отож, якщо говорити мовою фактів і цифр, то неповний звіт голови Рівненської ОДА виглядає наступним чином.

Збудували перинатальний центр
Відтепер область має медичний заклад європейського рівня. Для Рівненщини він був необхідним, адже в регіоні - один із найвищих рівнів народжуваності, водночас і велика кількість проблемних вагітностей та пологів. У перинатальному центрі, обладнаному найсучаснішою апаратурою, працюватимуть за методами, які практикують у кращих світових клініках. Тож завдяки цьому більше немовлят отримали шанс народитися і рости здоровими. Потужний обласний перинатальний центр на Рівненщині відкрили у рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства», який ініціював Президент України Віктор Янукович.

Відкрили Центр променевої терапії
Він працює на базі обласного онкологічного диспансеру. За кошти Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» встановили сучасний лінійний прискорювач і комп’ютерний томограф. А це якісно новий рівень діагностики та лікування раку. Крім того, в закладі відкрили блок палат спільного перебування матері та дитини, а також почали застосовувати телемедицину. Водночас за гроші цільової субвенції з держбюджету закупили другий лінійний прискорювач, що дозволить збільшити потужності Центру вдвічі та надавати медичну допомогу жителям сусідніх областей.

Запрацювала меблева фабрика
Підприємство «Морган Феніче» відкрили у Квасилові на території «Рівнесільмашу». Його засновники інвестували у виробництво меблів 10,5 мільйона євро. Нині тут діє чотири цехи - 2 швейні та стільки ж складальних. У планах інвесторів – розширити виробничі площі вдвічі. Якщо до кінця цього року тут працюватиме 500 людей, то до 2019-го створять 3 тисячі робочих місць.

Зроблено важливі кроки у реформуванні медицини
Переобладнання протитуберкульозних закладів стало можливим завдяки співпраці з Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України». Нове обладнання дозволяє скоротити час на діагностику з двох місяців до кількох днів.
Уперше за роки незалежності держава виділила понад 100 мільйонів гривень, за які у лікарні та поліклініки області закупили нове обладнання.
 Жителям Рокитнівського району збудували сучасну райлікарню. Донедавна цей район залишався єдиним, де не було такого закладу. Численних місцевих мешканців лікарі приймали у приміщеннях колишніх польських конюшень. Також вдвічі розширили поліклініку Гощанської ЦРЛ, завершивши довгобуд другого корпусу, який почали зводити ще в 1978 році.
 За три роки покращили умови для медобслуговування майже у 150 селах Рівненщини. Тож людям не потрібно витрачати гроші на дорогу в район, адже необхідні послуги вони можуть отримати в своєму або ж найближчому населеному пункті.
 Тяжкохворим пацієнтам створили базу для медичного та соціального обслуговування – у Дубно запрацював перший в області хоспіс.
 
Покращили медичне обслуговування ветеранів
Для ветеранів Рівненщини добудували фізіотерапевтичний корпус Клеванського госпіталю. Тобто надолужили те, за що 5 років ніхто не брався. Тож пенсіонери отримали хорошу заміну медикаментам. На сьогодні це найкраща в Україні база для оздоровлення ветеранів. Крім того, для них зробили комфортнішим проживання в будиночках, а також подбали про калорійніше харчування.
Третій рік поспіль для усіх ветеранів області діють 10-відсоткові знижки на ліки в аптеках Рівненщини. А торік, після підписання Меморандуму з фармацевтами, такі пільги отримали ще й багатодітні родини Рівненщини та сім’ї, які виховують прийомних дітей.

Матері-героїні Рівненщини отримали 118 мільйонів гривень
Грошові винагороди жінкам, які отримали почесне звання, виплачують без затримок. Це стало можливим завдяки ініціативі Василя Берташа. Він клопотав про те, щоб спростити процедуру розрахунку з багатодітними жительками області. Так, після звернень у столицю, матері-героїні почали отримувати належні їм кошти без посвідчень, а за копією Указу Президента України. Загалом, з 2008 року, а саме відтоді почали виплачувати грошові винагороди «Матерям-героїням», понад 15 тисяч жінок отримали майже 134 мільйони гривень. З них 118 мільйонів виплатили за останні три роки, погасивши в 2010-му мільйонні борги попередніх років.

За три роки відкрили 9 шкіл
В області три роки поспіль працюють над тим, щоб забрати учнів із аварійних класів. Тож тепер замість стель із підпорами, діти мають сучасні навчальні заклади. Нові школи будуватимуть і надалі, оскільки проблема залишається актуальною.

Відновили роботу майже сотні дитсадків
За три роки в області запрацювали 96 оновлених, реконструйованих та розширених дошкільних навчальних закладів. Відтак, створили додаткові місця майже для 4,5 тисячі маленьких краян. У деяких із цих населених пунктів дитсадків не було з 90-х років. Натомість нині вперше за останні двадцять років Рівненщина почала отримувати гроші з держбюджету на відкриття нових дитсадків та груп.

Людям повернули 16 мільйонів заборгованої зарплати
Цих грошей працівники чекали роками. А повертати зарплатні борги почали з 2010-го. За швидкістю виплати краянам заробленого Рівненщина – в лідерах серед областей України. Також наша область – друга в державі, де найменша сума боргу перед працівниками.

 В області розвивається економіка
У 2010 році місцеві підприємства виробили на третину продукції більше, ніж у 2009-му. А в 2011-му область змогла вийти на докризовий рівень. Вперше за багато років експорт перевищив імпорт. Це свідчення того, що на Рівненщині виробляють конкурентоспроможну продукцію.

Подбалипро енергонезалежність
В області комунальні котельні переводять на альтернативне паливо - тирсу, відходи деревини, щепу, пелети, торф. Всі новозбудовані бюджетні заклади також опалюють, використовуючи місцеву сировину.
Крім цього, 60 мільйонів євро інвестували у модернізацію виробництва на ПАТ «Волинь-Цемент». Це дозволило у 14 разів зменшити споживання газу, відтак на підприємстві знизилася собівартість продукції.
Завдяки цьому на Рівненщині альтернативними ресурсами вдалося замістити 3,5 відсотка загального споживання енергоносіїв. Це один з найкращих показників серед регіонів України (загальнодержавний показник – 1,5 відсотка).

Запрацював високотехнологічний молочний комплекс
Його відкрили в сільськогосподарському підприємстві ім. Воловікова Гощанського району. Комплекс є одним із найбільших і найсучасніших в Україні. Реалізація цього інвестиційного проекту дозволила постачати на ринок молоко високої якості та довести виробничі потужності до 35 тонн на добу. Планують, що у перспективі цей показник зросте до 100 тонн.

В області створили бренд місцевих агровиробників
«Волинський екологічний продукт» об’єднав більше трьох десятків фермерів краю, які виготовляють найбільш якісну продукцію. У пошуках ринків збуту їм допомагають професійні менеджери. Відтак, фермери вже постачають вирощене у медичні та освітні заклади області. Проект «Волинський екологічний продукт» впроваджують за підтримки влади.

Газифікували більше півсотні сіл
Нарешті блакитне паливо отримали селяни, які за власні гроші проклали вуличні мережі і роками чекали на пуск газу. Лише торік на газифікацію Рівненщини виділили більше 90 мільйонів гривень, тоді як у 2009-му - тільки 9 мільйонів. Загалом протяжність газових мереж зросла за три роки на понад 700 кілометрів, блакитне паливо отримали майже 11 тисяч нових абонентів.

Вирішується проблема бездоріжжя
Фінансування на комунальні дороги зросло в 35 разів, а це дозволило зробити раніше непроїзні сільські вулиці білощебеневими. За три роки вдалося збудувати й відремонтувати майже дві тисячі комунальних доріг.
    
До витоків
На Рівненщині, де творили національну святиню – Пересопницьке Євангеліє, – звели культурно-археологічний центр. Раніше про те, що село Пересопниця є батьківщиною української Першокниги, нагадував лише кам’яний хрест у полі. Тепер до нововідкритого музею та відтворених споруд княжих часів їдуть не лише з усіх регіонів України, а й із різних куточків світу. На сьогодні це осередок культурних подій.

Дбаючи про імідж області
Рівненщину по праву можна назвати бурштиновою столицею України, адже це єдина область, де видобувають «сонячний камінь». Аби підтримати такий статус, в області започаткували етно-туристичний фестиваль «Бурштиновий шлях». До того ж у краї відбувається все-український конкурс краси «Бурштинова корона України».

•  Роман Вістенко