Тихо-тихо я кусаю... Кого варто остерігатися жителям Рівненщини?

Тихо-тихо я кусаю, на кровинку зазіхаю.... Кого варто остерігатися жителям Рівненщини, розповіли в Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб :

 - Нарешті ми дочекались весняного сонця й тепла, продовжуємо жити та планувати відпочинок і працю на природі, зовсім не замислюючись про лиходіїв, які очікуватимуть на зустріч з нами десь поруч. 

 Іксодові кліщі — членистоногі з не зовсім хорошою славою, приречені на паразитування з моменту виходу зі стадії яйця, як самці, так і самички полюбляють людську кров, а, точніше — білки, що в ній містяться, необхідні кліщам для дорослішання та розмноження.

Укус кліща залишається непомітним для жертви завдяки тому, що перша порція слини, яку він виділяє, здійснює знеболювальний ефект. На інфографіці ви можете бачити, як при присмоктуванні кліщ ніби розрізає спеціальними ротовими органами шкіру людини, потім закріплюється у цьому отворі іншими ротовими частинами, оснащеними зубчиками та шипами, які надійно триматимуть його на місці. Міцності прикріплення паразита до м'яких тканин його здобичі сприяє спеціальна речовина, які міститься у слині кліща й має цементувальні властивості. Процес кровосмоктання у дорослої особини може бути досить тривалий, інколи кліщ перебуває на своїй жертві до 12 діб, поки повністю не насититься. Коли ж членистоногий висмокче достатню порцію крові, він впорскне у рану останню порцію своєї слини, а разом з нею й речовину, яка розчинить цементну пробку, лише тоді кліщ відпаде від місця прикріплення під вагою власного тіла, яка може збільшитись у тисячу раз.

Іксодові кліщі не лише переносять понад 150 небезпечних для людини збудників інфекційних та паразитарних захворювань, вони також є їх резервуарами в природі, забезпечуючи формування природних осередків хвороб.

Жителям Рівненської області варто пам’ятати про кліщовий вірусний енцефаліт та хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз), якими можна захворіти після укусу цих членистоногих. Якщо кліщовий енцефаліт на Рівненщині не реєструється, однак, постійно є у нас на контролі через його фіксацію серед людей і наявність активних природних вогнищ у сусідній з нами Волині, то показник захворюваності на бореліоз викликає занепокоєння, адже у 2022 році він суттєво зріс і становить 12,9 на 100 тис. населення проти 5,62 у 2021 році.

 Зустрітись з іксодовими кліщами та отримати від них небезпечний подарунок можна не лише у лісі, а й у парках, скверах чи навіть у власному подвір’ї; в умовах міста їх міграцію забезпечують волоцюжні тварини, гризуни та птахи. Ці членистоногі не нападають активно, чатують на свою жертву із засідок, які полюбляють зробити у високій траві чи чагарниках, однак, зважаючи на те, що кровосмоктання починають не відразу після потрапляння на людину, а орієнтовно через 0,5-2 години, можливість інфікування небезпечними хворобами можна мінімізувати. При перебуванні на природі будьте уважні до себе та своїх компаньйонів, само- та взаємоогляди дозволять вчасно помітити кліща. При плануванні відпочинку оберіть одяг у світлих тонах, який надійно закриватиме тіло, не забудьте головний убір та репеленти з акарицидною дією, які слід застосовувати відповідно до інструкції.

Якщо ж присмоктування паразита все-таки відбулось, не варто панікувати, адже в умовах нашої країни впродовж першої доби ризик зараження бореліями невисокий, слід звернутись в медичний заклад для видалення кліща та консультації лікаря-інфекціоніста стосовно антибіотикопрофілактики хвороби Лайма та моніторингу за станом свого здоров’я.

 Всім бажаємо насолоди від тепла, сонця, плідної праці та приємного відпочинку на природі лише з безпечними для кожного з нас партнерами!