Свято-Георгіївський монастир на "Козацьких могилах" - місце пам`яті та молитви за полеглих

Свято-Георгіївський монастир на "Козацьких могилах" - місце пам'яті та молитви за полеглих у битві під Берестечком. Ця свята обитель розташовується на острові Журавлиха в селі Пляшева, що на Рівненщині. На місці, де 370 років тому відбулася масштабна битва між козаками під проводом Богдана Хмельницького та військом Речі Посполитої. Близько 10 тисяч козаків та селян загинули у битві під Берестечком, відстоюючи православну віру, честь і волю нашої держави. І за них до сьогодні тут щоденно лунає молитва. 

Упродовж багатьох десятиліть на острові Журавлиха (за переказами, його так назвали від слів «жура» і «лихо») православний люд під хрестом складав знайдені козацькі черепи і кості. Це місце стали називати «Козацькими могилами». На початку ХХ століття виникла ідея побудови храму-пам’ятника, щоби вшанувати тисячі безіменних героїв. Тут збудували дерев’яну Троїцьку каплицю, біля якої у 1909 році відбулися перші велелюдні богослужіння.

А вже наступного року освятили місце під будівництво храму на честь святого великомученика Георгія Переможця. Чотири роки тривало будівництво цього унікального храму. Він має три поверхи, на кожному з яких розміщено окремі приділи. Спочатку спорудили його підземну частину – церкву святої Параскеви-П’ятниці та козацьку усипальницю-гробницю. Середній приділ – на честь святого Георгія Переможця, а третій, верхній, на хорах – на честь святих Бориса і Гліба. Приділи розміщено один над одним, що є унікальним у церковній архітектурі.

Георгіївський приділ має незвичної форми фасад, який являє собою велику, заповнену іконостасом арку. Адже спочатку цей приділ було задумано як великий вівтар, у якому могли служити до двохсот священників, а на великій площі перед собором могли вміщуватися десятки тисяч вірян. Перед храмом – велика солія, над якою здіймається скляна частина козацької гробниці. 

На територію монастиря із сусіднього села Острів був перенесений і дерев’яний Михайлівський храм початку XVII століття, який з’єднали з Георгіївським собором підземним ходом. 

Терпеливо знісши всі труднощі лихоліть, війн, перемін влад, закриття монастиря, прилаштування споруд для колгоспного господарства, зерносховища, ферми, а пізніше – лікарні, Свято-Георгіївська обитель була відроджена на початку ХХІ століття. Сьогодні це велична православна святиня, яка береже пам’ять про нашу історію і гостинно приймає тисячі українців, що приїжджають сюди віддати шану полеглим козакам та помолитися до Господа.


Рівненська єпархія Православної Церкви України