Суд зобов’язав відкрити кримінальне провадження на міську владу за перешкоджання рівненським журналістам

Суд зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження за перешкоджання журналістській діяльності головному редактору рівненського видання «Четверта влада», якому міськвиконком, прикриваючись воєнним станом, відмовився надати інформацію про виділення службового житла у місті.

Як пише «Четверта влада», 19 серпня головний редактор видання Володимир Торбіч надіслав до Рівненської міської ради запит, в якому просив надати копії рішень міськвиконкому про надання службового житла в 2021-22 роках з іменами отримувачів та адресами нерухомості, копії дозволів виконкому на приватизацію службового житла та копії клопотань про надання службових житлових приміщень

25 серпня Торбіч отримав  відмову за підписом міського голови Олександра Третяка . Відмову мотивували тим, що під час воєнного станому може бути «обмежено право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію», а конкретніше – що інформація про виділення нерухомості «може становити шкоду, яка полягає у ймовірній небезпеці, загрозі життю та здоров’я працівників органів державної влади».

Представник громадської організації «Платформа прав людини» адвокат Євген Воробйов вважає таку відповідь незаконною, адже «саме по собі посилання на воєнний стан не є фактом вседозволеного обмеження у доступі до інформації журналіста».

Він стверджує, що відповідно до частини 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» доступ до інформації про розпоряджання бюджетними коштами чи державним і комунальним майном не може бути обмежений.

Адвокат  додає, що «обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ», тож якщо документи містять інформацію з обмеженим доступом, її можна заштрихувати, але надати ту інформацію з документів, доступ до якої необмежений.

Головний редактор «Четвертої влади» Володимир Торбіч двічі звертався із заявою в поліцію Рівненського району про перешкоджання його журналістській діяльності. Однак там не реєстрували його заяву, хоча мали зробити це протягом 24 годин. Торбіч подав до суду – і 1 грудня Рівненський районний суду зобов'язав поліцію «внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення».

Речниця Нацполіції Рівненщини Марія Юстицька підтвердила «Четвертій владі», що провадження таки відкрили за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України. Вона передбачає штраф у 850 гривень, 6 місяців арешту або обмеження волі до 3-х років.

Нагадаємо, у червні 2021 року сайт інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада»  зазнав потужної кібератаки, яка зупинила роботу ресурсу, після виходу розслідування про рівненського депутата та посадовця Святослава Стельмащука.

Колаж: начальниця відділу обліку та розподілу житла Наталія Марщівська, міський голова Рівного Олександр Третяк і будинок з десятьма прокурорськими квартирами / «Четверта влади» на основі власних фото та фото зі сторінки ЖК «Сімейний»

За матеріалом Detector.media