Сучасні приймальні відділення облаштували у чотирьох лікарнях Рівненщини

У лікарнях Рівного, Сарн, Березного та Рокитне у 2021 році з’явилися оновлені приймальні відділення. Під час реалізації президентської програми «Велике будівництво» акцент робився не лише на реконструкції, але й на якісному оснащенні медичною апаратурою.

Найпершою оновлене відділення отримала головна лікарня Рівненщини – обласна доросла. Інвестиції в лікарню склали понад 90 млн гривень – 34 мільйони на реконструкцію та 56 на сучасне медобладнання. Основна сума інвестицій з держбюджету.

Тут облаштували приймально-сортувальну і загально медичну зони, діагностичний, приймальний та адміністративний блок. У відділенні встановлений сучасний та потужний комп’ютерний томограф. Також серед новітнього обладнання, що закуплено в рамках проєкту «Велике будівництво» - УЗД, МРТ-апарат, а також ендоскопічне та лабораторне обладнання.

«Із оновленням відділення алгоритм надання медичної допомоги змінився. Раніше важкий пацієнт надходив у відділення, його перевозили у різні блоки та кабінети. Це не дуже зручно, адже вони розташовані по всій лікарні. За досить короткий період вдалось провести масштабну реконструкцію та збільшити площу відділення до 1200 квадратних метрів. Це велике досягнення нашої лікарні», - розповідає директор закладу Віктор Ткач.

У серпні модернізоване приймальне відділення запрацювало в Сарненській ЦРЛ. Оновлене відділення має 844 квадратів. На його реконструкцію спрямовано 23 мільйони гривень. Більша частина коштів - із державної субвенції.

Реконструйований медзаклад має ізоляційну, інфекційну та рентген-кімнати, операційну, лабораторну. Також там розміщена боксована кімната для хворих на COVID-19 і спеціальне крите приміщення для заїзду швидких. Є у медзакладі сучасний КТ-апарат, який використовуватимуть для екстреної комп’ютерної томографії головного мозку.

«Раніше ми надавали лише терапевтичну допомогу. А тепер спектр послуг значно розширився. Йдеться про консультативну, хірургічну та реанімаційну допомогу. Працюватимемо й із пацієнтами невідкладних станів», - розповідає завідуюча приймальним відділенням Тамара Супрунець.?

 

В рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» реконструювали приймальне відділення Рокитнівської лікарні. Його площа становить майже 1000 квадратів.

На будівництво загалом спрямовано понад 10 млн грн. Також заклад отримав нове обладнання на понад 18 млн грн. Приймальне відділення буде оснащено сучасним томографом, рентген-апаратом та УЗД. Також закуплено нові ліжка-трансформери, дефібрилятори, монітори пацієнта, обладнання в лабораторію.

Директор закладу Олег Костюк зазначив, що після проведення реконструкції у приймальному відділенні оновиться не тільки його технічне оснащення, а й зміниться алгоритм надання медичної допомоги. «Раніше у відділенні хворих лише приймали, оформлювали, а потім вже направляли у інші відділення. Після реконструкції усе буде в одному місці – починаючи від сортування, діагностики та лікування», - розповів Олег Костюк.

Також відділення має окремий заїзд для швидких та приміщення для хворих на COVID-19.

Передноворічний подарунок отримала Березнівська міська лікарня. Площа оновленого відділення - понад 700 квадратів.

Відділення має окремий заїзд для швидких, а також інфекційний бокс. Там є кабінети цифрової рентгенографії, томографії, ультразвукової діагностики, мала операційна, травматологічна та гінекологічна оглядові, ЛОР- та офтальмологічний кабінети.

Діятиме палата інтенсивної терапії на 5 ліжок. Важливо також, що приміщення повністю пристосоване до потреб людей із інвалідністю, враховані норми безбар’єрності.

Заклад отримав нове обладнання, закуплене за кошти держбюджету. Кабінети оснащені сучасним 32-х зрізовим комп’ютерним томографом, рентген-апаратом та УЗД. Також закуплені ШВЛ-апарати, обладнання для колоноскопії та фіброгастродуоденоскопії.

«Завдяки реконструкції приймальних відділень, швидка допомога стає дійсно швидкою. Адже реконструкція приймальних відділень в рази скоротить час на порятунок життя і здоров'я пацієнтів. Вже 2022 року в рамках програми «Велике будівництво» планується подальша реконструкція обласних лікарень по всій Україні. На Рівненщині – дорослої та дитячої. Буде здійснено не лише будівництво корпустів, а й інфраструктурних об’єктів для вчасної доставки пацієнтів до лікарень», - розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.