Стан захворюваності в області на вітряну віспу

У поточному році в Рівненській області зареєстровано 631 випадок захворювання на вітряну віспу (54,3 випадки на 100 тис. нас.). Серед захворілих переважають діти до 18 років – 576 хворих (91,3%). Серед дитячого населення частіше хворіють діти у віці 5-9 років (274 хворих) та у віці 1-4 роки (147 хворих).

 Вітряна віспа - це здебільшого легке захворювання, але може викликати і ускладнення. Частіше виникають ускладнення зі сторони шкіри (різноманітні нагноєння), не рідкість запалення легень, ураження головного мозку, що називається вітрянковим енцефалітом. Можливе і летальне закінчення хвороби.

Інкубаційний період 10–21 день (у середньому 14; у новонароджених та немовлят коротший; в осіб із імуносупресією довший — до 35 днів); заразливість для контактних осіб дуже висока (понад 90%). Хворий стає заразним з кінця інкубаційного періоду. Через 5 днів від появи останнього висипання хворий вважається не заразним.

 Вітряна віспа — типова дитяча інфекція. Але хворіють і дорослі. У дорослому віці вітряна віспа переноситься важче. Захворювання може характеризуватися блювотою, високою температурою, галюцинаціями, великою кількість пухирців. Окрім цього, пацієнти скаржаться на появу кашлю, утруднене дихання та нежить. Дорослі більш схильні до ризику ускладнень, таких як пневмонія.

 Вірус є небезпечним для вагітних жінок. Найбільший небезпечний ризик інфікування у першому триместрі вагітності і останній тиждень перед пологами. Інфікування вагітної в першому триместрі може закінчитись смертю плода. При інфікуванні до 20 тижня вагітності виникає небезпека формування вродженого вітрянкового синдрому. Для цієї патології характерно: порушення нормального розвитку кінцівок, головного мозку, органів зору, нюху, утворення рубців на шкірі, а також загальна затримка внутрішньоутробного розвитку. У вагітної жінки, що захворіла на вітрянку напередодні пологів, може народитися дитина з вітряною віспою новонароджених. Такі патології вагітних зустрічаються рідко, тому захворювання не є прямим показанням для переривання вагітності. Вагітним обов’язково потрібно проходити пренатальні скринінги та УЗД.

 Вакцинація – основний метод профілактики вітряної віспи у дітей та дорослих.

В нашій державі вакцинація проти вітряної віспи є рекомендованою. В Україні зареєстровано дві вакцини від вітряної віспи «Варілрикс» і «Окавакс». Вакцинуватися від вітряної віспи можна усім дітям з 12 місяців та дорослим. Вакцину вводять дворазово. Друге введення вакцини повинно бути не раніше ніж через 6 тижнів.

Отримана вакцина може вберегти від важкого протікання хвороби.

На Рівненщині протягом 2022 року щеплення проти вітряної віспи отримали 82 дитини.

Рівненський центр контролю та профілактики хвороб