США поставлять на ринок додаткові 10 млн барелів нафти

Президент США Джо Байден розчарований рішенням ОПЕК+ скоротити квоти на видобуток і називає його «недалекоглядним», повідомляє Білий дім. Зокрема, враховуючи те, як «світова економіка стикається з негативним впливом путінського вторгнення в Україну». 

За інформацією Forbes.

Ключові факти

  • «У той час, коли підтримка глобальних поставок енергії має першорядне значення, це рішення вплине на країни з низьким і середнім рівнем доходу, які вже страждають від підвищених цін на енергоносії», – йдеться у заяві.
  • У Білому домі зазначають, що робота Байдена в США та з союзниками по всьому світу допомогла знизити ціни на газ у Штатах: з початку літа ціни на газ знизилися на $1,20, а найпоширеніша ціна на заправних станціях сьогодні становить $3,29 за галон. 
  • За вказівкою президента, Міністерство енергетики поставить на ринок ще 10 млн барелів зі Стратегічного нафтового резерву наступного місяця. 
  • «Президент продовжуватиме керувати вивільненнями із SPR (Стратегічний нафтовий резерв)в міру необхідності для захисту американських споживачів і забезпечення енергетичної безпеки, і він доручає міністру енергетики вивчити будь-які додаткові дії для продовження збільшення внутрішнього виробництва в найближчій перспективі», – йдеться у повідомленні. 
  • Після сьогоднішніх дій адміністрація Байдена також проведе консультації з Конгресом щодо додаткових інструментів та повноважень для ослаблення контролю ОПЕК над цінами на енергоносії.

Контекст

Напередодні CNN з посиланням на джерела повідомив, що адміністрація Джо Байдена спробувала переконати Кувейт, Саудівську Аравію та ОАЕ проголосувати проти скорочення видобутку нафти на засіданні ОПЕК+.

У Білому домі перспективу скорочення виробництва назвали «повною катастрофою» та «ворожим актом», зазначає телеканал. Якщо ОПЕК+ ухвалять рішення про суттєве скорочення видобутку нафти, воно стане найбільшим з початку пандемії і може призвести до різкого стрибка цін.

Моніторинговий комітет ОПЕК+ підтримав скорочення видобутку нафти на 2 млн барелів на добу, повідомила Амена Бакр, головний кореспондент ОПЕК у Energy Intelligence. Почалася зустріч ОПЕК+ у розширеному складі, де буде прийнято остаточне рішення.