Спільно з громадою – добробут у кожну оселю

Місцеві обранці однозначно погодилися, що відтепер єдина для них партія – виборці Корецького району, а єдиний критерій у прийнятті рішень – добробут громади. Про те, як у контексті цих пріоритетів вибудовуватиметься робота районної ради, та про чільні завдання на 2011 рік - у нашому сьогоднішньому інтерв’ю із Любов’ю Скородько.

- Любове Яківно, до Корецької районної ради обрано представників аж 11 політичних сил, тож, вочевидь, складно було їх згуртувати?

- Насправді, ні. Вже на першій сесії я звернулася до депутатів із проханням залишити політичні амбіції за межами нашої роботи. Я розумію, що у кожного з них є свої принципові позиції, але ми йшли на вибори з єдиною метою – дбати про інтереси мешканців Корецького району, вирішення їхніх проблем та забезпечення розвитку краю. Відрадно, що більшість депутатів однозначно погодилися з такою думкою. “Спільно з громадою – добробут у кожну оселю”, - саме це гасло стало визначальним у роботі районної ради вже з перших днів її діяльності.

- А в якому форматі сформована більшість?

- До її складу увійшли 30 із 52 депутатів, 16 із них – представники Партії регіонів. Усі є виваженими, мудрими людьми та професіоналами своєї справи. Переконана, що ми зможемо гідно працювати впродовж періоду повноважень районної ради шостого скликання та вирішити максимальну кількість проблем, які турбують жителів Кореччини.

- Якими були Ваші перші кроки на посаді голови районної ради?

- До обрання головою районної ради я обіймала посаду першого заступника голови райдержадміністрації. Тож так склалося, що певний час ще за інерцією продовжувала працювати над тими питаннями, якими опікувалася у виконавчій владі. Це бюджет, податки, будівництво та ін. Тому сказати, що це мої перші кроки в районній раді, неправильно. Водночас переконана, що і розмежовувати питання, якими опікуються виконавча та представницька влада, абсолютно нелогічно. Адже мета у нас спільна – добробут району. І досягти її, зрозуміло, можна лише спільними зусиллями. Відрадно, що на Кореччині така співпраця між районною радою та державною адміністрацією, яку очолює Борис Дицяк, є очевидною річчю.

- Любове Яківно, якщо проаналізувати підсумки роботи владної команди району впродовж минулого року, якими конкретними справами, зокрема у соціальній сфері, її можна проілюструвати?

- Однією з найбільш знакових подій, безперечно, є газифікація населених пунктів. Усього лише за півроку блакитне паливо з’явилося аж у трьох селах району – це Весняне, Залізниця та Коловерти.

Із-поміж іншого у рамках реалізації проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, співпрацю з яким, варто зауважити, започаткували ще наші попередники, успішно вдалося завершити заходи із енергозбереження в освітньому закладі села Сапожин та школі мистецтв у Корці. Значні зусилля були спрямовані також на подальше розширення мережі дошкільних установ, створення у дитячих садочках додаткових груп та груп із короткотривалим перебуванням. Ця робота продовжуватиметься і надалі - дошкільною освітою повинні бути охоплені всі діти.

- А якими є пріоритети на 2011 рік?

- Надзвичайно важливим є питання залучення інвестицій в економіку району – з метою створення робочих місць та збільшення обсягу власних надходжень до бюджету, адже, на жаль, він є дотаційним. Основне наше багатство і основний ресурс – земля. Прикро констатувати, але із понад 41 тисячі гектарів земель, що розпайовані, торік оброблялося лише 28,5 тисячі гектарів. Тож завдання влади – знайти для землі ефективного власника, який, інвестувавши кошти в сільськогосподарське виробництво, не лише пожвавить ситуацію в аграрному секторі, а й дасть можливість власникам паїв отримувати дохід, а громадам – мати самодостатній бюджет. У підсумку завдяки додатковим ресурсам буде змога оперативно вирішувати проблеми, що турбують жителів району, в тому числі й у соціальній сфері.

У контексті аграрного питання важливим аспектом є також створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Найініціативнішою щодо цього стала громада села Користь. Там уже створено такий кооператив. Просувається справа і в Новокорецькій сільській раді.

Продовжуватимемо цьогоріч також роботу щодо залучення інвестицій у соціально-культурну сферу. Як уже мовилося, Корецький район  має у цій царині вагомий позитивний досвід співпраці влади та територіальних громад із міжнародними інвестиційними фондами. Зокрема, спільно з Українським фондом соціальних інвестицій свого часу реалізовано 14 проектів на суму понад 6 мільйонів гривень, а в рамках реалізації проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” – сім мікропроектів, загальний кошторис яких перевищує один мільйон гривень. Зрозуміло, що така співпраця є ефективним шляхом до залучення додаткових коштів у соціальну сферу району, активізації територіальних громад. На часі реалізація важливих соціальних проектів у селах Харалуг, Устя та Світанок.

До речі, з метою пожвавлення відповідної роботи створено ресурсний центр розвитку територіальних громад Корецького району. Кожен сільський голова, котрий шукає шляхи вирішення місцевих проблем, може одержати там необхідну інформацію та кваліфіковану консультацію щодо написання відповідних проектів.

Звісно, одним із пріоритетів є і належне облаштування доріг. Центральна магістраль, що проходить через територію району (мова про автомобільну трасу Київ-Чоп), нині вже в хорошому стані, а от про інші шляхи цього, на жаль, сказати не можна. Особливо нагально потребують ремонту дороги до сіл Іванівка, Сапожин, Дерманка та  ін. Окремі ж шляхи у районі взагалі не мають твердого покриття. Тож дуже важливо, що з ініціативи голови облдержадміністрації Василя Берташа 2011 рік оголошено на Рівненщині роком сільських доріг.

Докладатимемо максимальних зусиль і задля того, аби якомога більша кількість населених пунктів мали блакитне паливо. Нині газифіковано лише 23 відсотки території району. Пріоритетним є будівництво підвідних газопроводів до сіл Користь, Іванівка, Сторожів, Богданівка, Черниця, Бриків, Крилів та газифікація цих населених пунктів.

Звісно, є на Кореччині й чимало інших невирішених проблем. Проте переконана, що завдяки плідній співпраці з районною державною адміністрацією, депутатами обласної ради від Корецького району Анатолієм Юхименком та Петром Дубасом, допомозі обласних ради та державної адміністрації нам вдасться відчутно зменшити число цих негараздів. Упевнена, що новий 2011 рік, який щойно розпочався, принесе чимало позитивних змін у життя громади Корецького району.

Розмовляла Світлана Тубіна

 

 Із біографічної довідки

Любов Яківна Скородько

Народилася 27 липня 1959 року в селі Пісків Костопільського району Рівненської  області. Закінчила Рівненський сільськогосподарський технікум та Інститут інженерів водного господарства за спеціальністю “інженер-гідротехнік”. Трудову діяльність розпочала у 1978 році на посаді майстра-будівельника Корецького міжколгоспбуду. Потому працювала і на керівних посадах, і на виробництві, і в органах виконавчої влади. Із 2003 до 2010 року – начальник Корецького відділення Рівненської філії Приватбанку, із червня по листопад 2010 року – перший заступник голови Корецької райдержадміністрації. 16 листопада обрана головою Корецької районної ради.

Одружена. Має двох синів і доньку.