Сьогодні Всесвітній день боротьби з дитячою працею

Всесвітній день боротьби з дитячою працею започатковано Міжнародною організацією праці (МОП) і щороку відзначається 12 червня. Ініціатива щодо відзначення цього дня виникла після конференції з боротьби з найгіршими формами дитячої праці та міжнародної конференції з питань дитячої праці, що відбулися в Амстердамі та Осло в 1997 році.

Ці заходи мали на меті привернення уваги держав та громадськості до необхідності об’єднання зусиль для ліквідації дитячої праці.

На жаль, ми досі стикаємося з жорстокими реаліями – знущання над дітьми, експлуатація, примушування до виконання ними роботи, що може становити небезпеку для здоров’я дитини, сексуальне насильство тощо.

У спільному звіті Міжнародної організації праці (МОП) та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) зазначається, що кількість дітей, залучених до дитячої праці, у всьому світі зросла до 160 мільйонів, що на 8,4 мільйона дітей більше ніж в останні чотири роки.

Серед основних причин: жорсткі карантинні обмеження у зв’язку із пандемією COVID-19, закриття шкіл та перехід освітнього процесу в онлайн-режим, економічна нестабільність, скрутне матеріальне становище сімей.

В Україні забороняється використовувати працю дітей на важких роботах. Так, відповідно до статті 190 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) забороняється застосування працi осiб, молодших вiсiмнадцяти років, на важких роботах i на роботах зі шкiдливими або небезпечними умовами працi, а також на пiдземних роботах.

КЗпП України містить норму, відповідно до якої для пiдготовки молодi до продуктивної працi допускається прийняття на роботу учнiв загальноосвiтнiх шкiл, професiйно-технiчних i середнiх спецiальних навчальних закладiв для виконання легкої роботи і якщо це не заважає процесу здобуття освіти.

Проте чинне трудове законодавство не містить чіткого визначення поняття «легка робота», що суперечить частині першій статті 7 Європейської соціальної хартії. Водночас станом на сьогодні відповідні зміни у національне законодавство не вносились.

Тому цей день є ще однією нагодою привернути увагу суспільства та держави до необхідності об’єднання зусиль щодо недопущення використання дитячої праці в її неправомірних проявах, необхідності формування свідомого підходу до використання праці неповнолітніх та створення для них високих соціальних гарантій.