Скульптор Віктор Архіпов вину у вбивстві 49-річної Ірини Т. так і не визнав

Тому оскаржив вирок Острозького районного суду, яким 54-річного мешканця Острозького району визнано винним у вбивстві жінки та замаху на вбивство 30-річного Дмитра Д. і призначено покарання — 15 років у колонії, до Рівненського апеляційного суду. 

Органом досудового розслідування та суду встановлено, що трагічні події в майстерні, розташованій на території Національного університету «Острозька академія», сталися на початку січня 2020 року. Саме в цей час зникла 49-річна Ірина Т., про зникнення якої поліцію повідомила її донька, однак пошуки результатів не давали.

23 лютого 2020 року Віктор Архіпов, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, у складі, розташованому на території вишу, завдав 30-річному товаришу Дмитру Д. ножем-сікачем множинні рубані рани голови. Життя пораненому врятувало те, що він зумів втекти і йому вчасно надали медичну допомогу.

Під час розслідування замаху на вбивство чоловіка, поліцейські під час огляду майстерні скульптора знайшли тіло жінки. Воно було засипане ґрунтом, сміттям та частково вугіллям. На тілі Ірини Т., а це була зникла безвісти жінка, судмедесперти виявили тілесні ушкодження, спричинені колючо-ріжучим предметом.  

25 листопада 2021 року Острозький районний суд проголосив вирок у цій справі. Не погодившись із рішенням суду, обвинувачений оскаржив його до Рівненського апеляційного суду.

Зрештою, як і в суді першої інстанції, Віктор Архіпов заперечував свою причетність до вбивства Ірини Т., переконував колегію суддів у теплих почуттях до нині покійної жінки. Тільки частково визнав вину обвинувачений і в замахові на вбивство колишнього товариша.

Рівненський апеляційний суд, вивчивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги обвинуваченого, заслухавши пояснення Віктора Архіпова, його захисника, потерпілої та її представника, потерпілого, доводи прокурора, вирок місцевого суду залишив без змін — 15 років позбавлення волі.

Доведеться обвинуваченому сплатити й 500 тисяч гривень моральної шкоди доньці покійної, та 200 тисяч гривень — Дмитру Д..

Обвинувачений упродовж трьох місяців може оскаржити рішення суду апеляційної інстанції в касаційному порядку, звернувшись до Верховного Суду.

Рівненські мас-медіа розповіли, що Віктор Архіпов працював скульптором й орендував в Острозькій академії приміщення під майстерню. Як автор скульптур, які прикрашають Острозьку академію, цей чоловік був у містечку людиною доволі відомою. Митецький шлях Віктора Архіпова перервався після повідомлення йому у лютому 2020 року підозри у вчиненні особливо тяжких злочинів.

Рівненський апеляційний суд