Швейцарці забирають обладнання з Рівненської медакадемії, на якому навчали рівненських військових

Швейцарський проєкт розриває договір з Рівненською медичною академією. Усе кажуть: через непрозору політику закладу освіти та відсторонення координатора. Симуляційний центр, де практичним навичкам медичної допомоги, навчили близько двох тисяч військових - залишився без дороговартісного устаткування. Чому так сталося та як це прокоментували у медичній академії розповість Дмитро Тригубець.

Джерело Рівне 1.

 Швейцарський проєкт на базі Рівненської мед. академії покидає Рівне та забирає своє медичне обладнання: на ньому понад дві тисячі рівненських військових отримали практичні навички з проведення механічної вентиляції легень, ін'єкцій, першої домедичної допомоги та інших маніпуляцій. Координаторка проєкту Анна Кирнична розповідає, на її думку швейцарці припинили співпрацю через непрозорі процеси в закладі освіти.

Жінку повідомили, з проєктом продовжать комунікацію вже без її участі. Тренінги проводили і студенти Анни Кирничної. Зараз вони повноцінні інструктори. Нині продовжують свою роботу на волонтерських засадах, щоправда не у стінах закладу, а в польових умовах. Вже без спеціальних манекенів та медичного обладнання.

За словами чоловіка - через співпрацю з вже екс-координаторкою у нього можуть бути проблеми. Каже, адміністрація академії постійно телефонує батькам із погрозами. З цих міркувань не готовий показувати своє обличчя.

Проте мовчати більше не може. Як військові так і цивільні, в теперішніх умовах війни, мали змогу отримати навички, які дозволили б врятувати не одне життя. Простий приклад: манекен для симуляції пологів.

Причиною називають категоричну, кадрову позицію ректора Ростислава Сабадишина. Поспілкуватись з ним нам вдалось, на місці очільника закладу немає, тож на наші запитання надавали відповіді в адміністрації освітнього закладу. Швейцарський проєкт у листі Медичній академії повідомив: контракт, який мав би тривати до листопада 2022 року

буде частково розірваний. Зазначена причина: невикористання тих можливостей, які були надані.