СЕЛЯНСЬКА АРИФМЕТИКА

Родина Ярослава Козодоя є типовою для наших багатодітних поліських сіл. І за кількістю дітей, і за устроєм життя. Ярослав разом із дружиною Галиною народили і виховали семеро синів та дочок. Двоє з них вже мають власні сім’ї та дітей, а п’ятеро, в тому числі двоє неповнолітніх, ще живуть під опікою батьків. Аби прогодувати велику родину, за прикладом односельчан чоловік чимало літ поспіль їздив на заробітки – як тут кажуть, на Москву. Працевлаштуватися ж бо у Довговолі ніде – там немає жодного підприємства. Потерпають тепер від безробіття і старші діти.

 – Але скільки ж можна!? – розводить руками чоловік. – П’ятдесят літ уже маю,  як кажуть, здаю свої позиції. Важко бути далеко від дому. Тож два роки тому взявся обробляти мамин пай – це три гектара землі. Непросто господарювати, але якось виживаю. Свого часу, коли в черговий раз повернувся з Росії, хотів навіть людей із села загітувати, щоб якесь колективне підприємство організувати, але ніхто не погодився. Земля навколо пустує, а худобу всі збувають. Лише на одній сусідній вулиці у нашому селі упродовж  року із 50 корів залишилося … 12!

 

Коли Ярослав Козодой почув, що, аби реанімувати галузь тваринництва, держава виділятиме дотації селянам, котрі візьмуться відгодовувати молодняк великої рогатої худоби (1000 гривень на одну голову), буквально загорівся цією ідеєю. За справу вирішив узятися не зволікаючи. І вже незабаром на його обійсті з’явилося 8 телят, біля яких він став ходити, мов біля дітей. Втім, на господаря чекало розчарування.

 – Як з’ясувалося, дотації видаються лише на телят, які народилися від власних корів, але аж ніяк не на придбані  – у розпачі говорить Ярослав Лук’янович. – І в сільраду звертався за роз’ясненням, і в район – всюди одна й та ж відповідь. Для нашої родини це неабияка скрута, адже на придбання телят витратили усі сімейні заощадження. Та ще й на виготовленні паспортів   «погорів»:  заплатив по п’ятдесят гривень за кожен, а вже через кілька днів вийшла Постанова Кабміну, що це має коштувати лише 19 гривень… Отака у мене невдача!

Шукаючи ради, Ярослав Лук’янович з допомогою депутата райради Петра Кладюка  написав лист до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова та Міністерства агропромислової політики  та продовольства. Головне прохання – аби державні мужі подбали, щоб дотацію селяни отримували і на відгодівлю телят, які вони придбали.

–  А якби ще й кредити безвідсоткові можна було одержати, то, вважаю, багато  селян зайнялися б тваринництвом,  – міркує чоловік. – Я, наприклад, не менше 100 телят хотів би відгодовувати, а може й більше – так і односельчани роботу мали б. Мрію міні-ферму з виробництва молока створити. У тій же Росії, як я побачив, селяни, які займаються тваринництвом, непогано заробляють. Аби працювати, і бажання, і вміння, і робочі  руки у мене є, а от грошей, щоб все це розпочати, ніде взяти.

Ярослав Козодой сподівається, що у столиці таки дослухаються до проблеми, яку він порушив у своїх листах. Вона ж бо, впевнений чоловік, є актуальною для селян в усій Україні. Втім, якою б не була відповідь, однозначно запевнив, що залишати розпочату справу навіть на думці не має.

• Світлана Тубіна

 

P.S. Поки матеріал готувався до друку, Ярослав Козодой вже одержав відповідь із  департаменту тваринництва Міністерства агропромислової політики та продовольства України. Чоловікові повідомили, що  спеціалісти профільного міністерства вже підготовили проект постанови  «Про внесення змін до порядку використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду Державного бюджету», яким, зокрема, передбачено поширення спеціальної бюджетної дотації також на молодняк, набутий фізичною особою від інших власників.  Скористатися зазначеною державною підтримкою можна буде після набрання нею чинності.Крім того, йдеться в листі, зазначеним порядком передбачена виплата часткового відшкодування витрат за закуплену фізичною особою для власного користування нову установку індивідуального доїння вітчизняного виробництва за умови утримання в господарстві не менше трьох ідентифікованих та зареєстрованих  в установленому порядку корів, але не більше як 5 тисяч гривень за одиницю.