Розвитку творчості - сприятливі умови

 Про те, як у Сарненському районі функціонують позашкільні заклади, йшлося на нараді в райдержадміністрації, яку провів голова РДА депутат обласної ради Анатолій Остапчук. Начальник відділу освіти РДА Людмила Макриця розповіла про роботу щодо запровадження різних форм охоплення дітей позашкільною освітою, зокрема, на базі навчальних закладів у сільській місцевості.
У районі функціонує три позашкільні навчальні заклади: Сарненський і Степанський будинки дітей і молоді, ДЮСШ. Діяльність їх спрямована на створення виховного простору для дошкільнят, учнів і молоді, розвитку природних нахилів і творчих здібностей вихованців. На виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти - майбутнє України» у районі працюють над тим, аби талановиті діти могли реалізувати свій творчий потенціал. Тому й дбають, аби забезпечити для цього відповідні умови. Відтак, у 2013-2014 навчальному році 4135 учнів (26,5 відсотка від загальної кількості) відвідують різноманітні гуртки, студії, секції й ін., а у 2012-2013 рр. їх було 2805 (18 відсотків). Цього досягли завдяки тому, що з 1 вересня 16 ставок гурткової роботи загальноосвітніх шкіл району передали на позашкільні заклади. Це й дало можливість охопити більше дітей позашкільною освітою. Так, у Сарненському БДМ заняття проводять у 17 творчих лабораторіях і в 19 сільських школах (минулого року – у 3). Діють відділи: художньо-естетичний, науково-технічної творчості, народних промислів, еколого-натуралістичний і науково-пошуковий. Педагоги закладу підготували 13 творчих проектів, оформили кабінети «Оберіг», «Художньої студії», школи раннього естетичного розвитку «Інтелектуал», створили творчу лабораторію рослин і дизайну «Флора-декор». У Степанському БДМ крім 7 навчальних кабінетів заняття проводять на базі Полянської, Бутейківської, Кузьмівської ЗОШ І-ІІ ст., Кричильської, Коростської, Великовербченської ЗОШ І-ІІІ ст. Учні займаються за напрямами: художньо-естетичний, науково-технічний, еколого-натуралістичний, туристсько-краєзнавчий, дослідно-експериментальний, фiзкyльтypнo-спортивний. Будинок дітей і молоді успішно співпрацює з дошкільними закладами, початковими школами сіл Калинівка, Мельниця, Труди, санаторієм «Горинь».
Покращили й матеріальні бази позашкільних закладів: придбали два комплекти костюмів для хореографічної студії «Вояж», хореографічні знаряддя в танцклас, замінили вхідні двері та вікна в Сарненському БДМ, покрівлю - в Степанському. Відрадно, що цьогоріч хореографічній студії «Вояж» (керівник Михайло Володько) присвоєно звання зразковий художній колектив.
У ДЮСШ працює 66 секцій, в яких займаються 825 дітей (у 2012-2013 навчальному році було 54 секції, які відвідували 795 дітей). Крім того, у загальноосвітніх школах району функціонують гуртки за напрямами позашкільної освіти, їх діє 512, задіяно 9012 учнів. Однак існують проблеми, що негативно впливають на створення умов для здобуття учнями якісної позашкільної освіти. Це,  в першу чергу, матеріально-технічне та кадрове забезпечення. Через відсутність фахівців саме за напрямами позашкільної освіти переважають однотипні та мала кількість гуртків технічного спрямування.
• Катерина Мовчун