Розвал РФ буде миттєвим, щойно немолодий "Акела" Путін схибить - Ігор Яковенко

Розпад Російської Федерації буде миттєвим. Поштовхом до нього стане поразка країни-агресора у війні проти України. При цьому настрої пересічних росіян не відіграватимуть головної ролі. Рішення про вихід зі складу РФ ухвалюватимуть регіональні еліти, щойно хватка репресивної кремлівської машини ослабне.

Першими "точками розпаду" стануть національні республіки. Далі розпочнеться лавиноподібний процес дезінтеграції "імперії". Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL висловив російський опозиційний політик та журналіст Ігор Яковенко.

– Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що в РФ почалися процеси дезінтеграції. Зокрема, зі складу "федерації" давно готові вийти Татарстан та Ічкерія. На вашу думку, якою є ймовірність такого розвитку подій?

– Сьогодні Росія переживає третій період розпаду Російської імперії. Перший розпочався 1917 року, другий 1992-го. Путін спровокував завершення третього етапу, розпочавши війну проти України.

Російська імперія за Путіна була скріплена, перш за все, силою. 1992 року Татарстан під час референдуму фактично вийшов зі складу Російської Федерації. Відверто було сказано: ми з вами різні країни, і ми будуватимемо відносини на основі міжнародних договорів. Але в той час ці настрої було купіровано, і було показано приклад, що буде з тими, хто спробує зробити щось подібне, – перша та друга Чеченські війни.

Величезні військові, силові ресурси продовжують цементувати імперію, що розпадається.

На сьогодні поразка в Україні, перемелювання російських збройних сил і силовиків загалом на території України сприяє ослабленню цих скріп. Щойно почнуться серйозні військові поразки, я не відкидаю, що піде процес розпаду.

Тут цілком справедливо названо ті точки розпаду, про які йдеться. Перш за все, це національні республіки – Татарстан, деякі республіки Поволжя, можливо, Якутія, звичайно ж, Північний Кавказ. Це ті території, де дійсно існує потенціал прагнення до повного державного суверенітету.

Цілком не виключено, що так само, як і з розпадом Радянського Союзу, коли якісь території опинилися в авангарді, в цьому випадку країни Балтії, а далі посипалася вся імперія – одна за одною почали відвалюватися союзні республіки.

Тут може розпочатися такий процес. Тому що диктат Москви всім набрид – так само, як він був надзвичайно обтяжливим для союзних республік. І зараз місцевим начальникам доводиться віддавати всі ресурси до центру, а натомість отримувати якісь крихти чи взагалі нічого не отримувати, і водночас кланятися кожному візитеру з адміністрації президента й слухатись кожного начальника, якого відправляють для контролю. До того ж, є ще й серйозний ризик опинитися у в'язниці. Кількість губернаторів, які наразі зазнали кримінального переслідування, є ще одним стимулом до того, щоб вийти з-під цього контролю Кремля. Тож я думаю, що цей процес вельми ймовірний.

– Тобто головна причина розвалу буде в тій втомі, що накопичилася, від такого стану справ, у якихось економічних проблемах, які виникли через санкції, чи тому, що підтримка Путіна всередині країни падає?

– Нічого з того, що ви перерахували, не є головною причиною. Головною причиною є невпинний історичний процес. Російська імперія вичерпала себе. Цей проєкт закінчився.

На нинішній день процес розпаду стримує лише військова сила. Військова сила ослабне, внаслідок військової поразки підтримка Путіна зникне. Почнуться внутрішні процеси. Насамперед армія не буде згодна з тим, що на неї повісять усіх собак за поразку.

Ослабне центр, і відразу підуть природні процеси саморозпаду, які накопичилися.

Я не став би тут перебільшувати настрої людей. Згадайте процес розпаду Радянського Союзу. Відомо результати референдуму, коли якісь республіки не брали у цьому участі, але інші, понад 70%, проголосували за збереження Радянського Союзу – за всієї фейковості формулювань, але тим не менш.

Після цього Радянський Союз розпався. І це сталося не тому, що всі громадяни цього хотіли, а тому що цього захотіли еліти. Не було демократії в Радянському Союзі – так само, як її немає в Росії зараз. Тому думка громадян тут не вирішальна. Тут багато визначатимуть керівники, еліти, хоча не завжди хочеться називати елітами те, що перебуває на чолі країни та регіонів.

Верхівка регіонів визначатиме. Насамперед у цьому зацікавлені вони. Так само, як у Союзі також у цьому були зацікавлені верхівки республік, за винятком тих, де були сильні національні визвольні рухи, насамперед країн Балтії. Найчастіше вирішували місцеві представники радянської влади. Так само відбудеться і тут.

Щойно ослабне силовий тиск, загроза того, що той, хто втікатиме, негайно опиниться у в'язниці чи буде знищений, – щойно це станеться, почнуть розбігатися.

– Але ми розуміємо, що в РФ величезна армія силовиків – можливо, навіть більша, ніж армія військових. Значить, ця перспектива нешвидка?

– Ви знаєте, в Росії все відбувається раптово. І в Росії все відбувається за два-три дні.

Так, сьогодні підтримка силовиків дуже велика, але що відбуватиметься внаслідок військової поразки… Розумієте, в Росії не терплять лідерів, які програли. Міф про Путіна як мачо, переможця і так далі впаде миттєво. Для російського суспільства характерний стан інверсії – коли любов змінюється на ненависть, полюси змінюються миттєво. Це станеться дуже швидко і раптово, в один момент.

Я пам'ятаю, як всенародна любов до Горбачова за дуже короткий період змінилася. Основним симпатизатором став Єльцин, потім дуже швидко ця любов змінилася на загальне роздратування, втому, відторгнення і ворожість. З Путіним станеться те саме, тільки в набагато коротші терміни.

Запевняю вас, силовики досить швидко значною мірою перейдуть на інший бік, перестануть його підтримувати. Звичайно ж, усі мільйони силовиків у Росії українська армія не перемеле, але досить кількох серйозних поразок – далі почнуться розбрід та хитання, зокрема в керівництві.

Дуже багато генералів у генштабі із самого початку були проти цієї безглуздої війни, вони чудово розуміли, чим це закінчиться. Про це є свідчення, публікації колишніх вихідців із генштабу, які попереджали, що не можна вести війну з усім світом. Це вирветься назовні за перших поразок. Щойно цей немолодий Акела вперше всерйоз схибить, підуть процеси розпаду.