Розпочинається заборона на вилов водних живих ресурсів у зимувальних ямах

 01 листопада поточного року у водоймах Житомирської та Рівненської областей розпочинається осінньо-зимова заборона на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах, яка триватиме до початку весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у 2023 році.

Чому ж вводять заборону на вилов водних живих ресурсів у зимувальних ямах: з настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб знижується активність, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники. Саме в цей час риба дуже вразлива, вона збирається у зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям. Саме тому, з метою збереження водних біоресурсів у зимовий період Управлінням державного агентства меліорації та рибного господарства видаються відповідні накази в яких визначено водойми та місця, де вводиться дана заборона.

Риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства за межами зимувальних ям. При цьому, любительський лов риби дозволяється зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння із гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування, а також тих, що закріпленні за громадськими об’єднаннями не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів за ч. 3, 4 ст. 85 КУпАП. Крім штрафу, нараховуються збитки за кожну незаконно виловлену рибину. Наприклад: карась – 1581 грн; окунь – 3162 грн; краснопірка – 1564 грн; лин – 1598 грн; лящ – 1649 грн; плоскирка – 1564 грн; щука – 3468 грн; судак – 3587 грн; сом – 5117 грн; раки – 3332 грн.

Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись встановленої заборони на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах. У разі виявлення порушень – особи будуть притягнуті до відповідальності згідно з нормами чинного законодавства.

Державна екологічна інспекція Поліського округу