Рівнянка Раїса підкорила серця італійців

Два роки тому рівнянка Раїса Махнік повернулася в Україну з Італії, де до цього прожила 20 років в містечку Сачиле, провінція Порденоне. Цьогоріч  традиційний передноворічний ярмарок у цьому містечку, на якому народні умільці продають свої роботи, був присвячений саме українці Раїсі з Рівного, яку тут добре пам’ятають за її приязність, товариськість, а ще – за її неперевершені творчі роботи.

Виставковий стіл разом із публікацією у місцевій газеті та роботами Раїси перебував у центрі уваги. Ця зворушлива картина ще раз підкреслювала, що насправді між дружніми народами немає кордонів, а хороші люди завжди відчувають одне одного навіть за тисячі кілометрів. Усі пожертви були передані Раїсі в Україну, які вона, в свою чергу, передала для ЗСУ. Статтю в друкованому виданні  «Масаджеро Венето», присвячену українці Раїсі з Рівного, написала місцева краєзнавиця та письменниця Марія Бальяно. Авторка пише, що цьогорічний різдвяний ярмарок названо на честь жінки-Українки Раїси, яка живе зараз в Україні, де іде війна, але її присутність ми відчуваємо тут, в Італії.


«Раїса приїхала в Італію в 2000 році, доглядала старих людей, прасувала, прибирала в будинках, бралася за будь-яку роботу. У Сачиле Раїса залишила дві доньки і троє внуків. Залишила про себе добру згадку як чуйна, енергійна, доброзичлива людина, яка здивувала містечко і обігріла його своїми творчими роботами. Роботи Раїси, які залишилися в італійців, дають їм різдвяне тепло. Раїса каже, що коли вона продає свої роботи або чує, що хтось має їх, то дуже від того тішиться. Кожна з них виконана з неабиякою любов’ю. Власне, її роботи – то і є любов», – цитую рядки з публікації.  


Далі авторка розповідає, що Раїса поїхала додому в час, коли почалася  епідемія коронавірусу, а потім…  війна. Вона сказала, що не може залишити свого чоловіка, який доглядає стареньких батьків, бо в цей тяжкий період треба один одного підтримувати. За словами італійки, українці перебувають в постійному стресі, зараз дещо звикли, а на початках навіть спали одягнутими. А ця постійна сирена, яка розриває тобі мізки і серце… Раїса сказала,  що біля вхідних дверей у них стоять два рюкзаки на той випадок, коли треба буде швидко покинути свою домівку.  
«Немає у нас таких бойових дій, як на сході, але ми живемо в постійному страху, що нас чекає завтра», – зазначила рівнянка.  У розмові з італійкою Раїса сказала, що має єдине бажання – щоб Україна перемогла у цій несправедливій і жорстокій війні з російським окупантом.


«Коли в нас відключають світло, то ми не висловлюємо своє незадоволення, а, навпаки, підтримуємо один одного, знаючи, що там, на сході, набагато важче. Український народ  об’єднався в цій ситуації, і кожен робить свою справу самовіддано, щоб допомогти своїй країні в цей тяжкий час», –  передає власне бачення ситуації авторка статті. Продаючи свої прекрасні речі, Раїса робить свій внесок на допомогу ЗСУ, а відтак і майбутню Перемогу України.
– Я можу робити це і молитися. Дякую всім своїм друзям італійцям, які простягнули мені  руку допомоги і згадали мою країну  в таку тяжку хвилину, – каже рівнянка.
• Василь Бурченя