Рівненський рибоохоронний патруль закликає бути максимально обережними на льоду

У зв’язку із зміною клімату та різким потеплінням температурного режиму західних областей України, безпосередньо і Рівненської області.Лід на водоймах нашого краю стає не передбачуваним, в цей час товща льоду стає оманливою і як наслідок зростає кількість нещасних випадків на воді та льоду.

Тому, Рівненський рибоохоронний патрульзакликає всіх любителів зимової рибалки та  інспекторів рибоохоронних патрулів під час проведення рейдових робіт, бути максимально обережними на льоду.

Слід пам’ятати, що найбільш міцний прозорий лід з синюватим або зеленуватим відтінком, без повітряних бульбашок, що утворився в морозну, безвітряну й без опадів погоду. Під час відлиги, паморозі, дощу лід стає більш білим і матовим, іноді набуває жовтуватого відтінку. Такий лід дуже ненадійний. Найбільш тонкий і небезпечний лід під сніговими заметами, у стрімчастих берегів, заростей очерету, у місцях впадання і витікання з озер річок і струмків, біля скель, вморожених в лід корчів, повалених дерев, дощок та іншого сміття, в місцях злиття декількох потоків, то Тобто там, де вода неспокійна і тому замерзає набагато пізніше, ніж в місцях з тихим, рівним плином. Дуженеміцнимлідбуває в місцяхстоків у річкупромислових вод. Вказати на них можевисочіє над берегом зливна труба, плямивідкритої води, пар, зелена на фоніснігурослинність, більшрясні, ніж в іншихмісцях, зарості очерету ... Від таких місцькращетриматисяподалі, так як лідможе бути підтопленийтеплимитечіями на набагатобільшою, ніж видно, площі.

Також, нагадуєм про основні правила поведінки на тонкому льоду, з надією що прислухаючись до них Ви уникнете небезпеки, та збережете своє здоров’я.

Перше правило: лід повинен бути не менше 5-7 см, при цьому він повинен бути прозорим і чистим, якщо лід має каламутний або молочний колір, то бажано від ловлі відмовитися.

Друге правило: необхідно пересуватися по льоді повільно і плавно, ковзаючи, не намагайтеся перевіряти його міцність стуком ногою, а візьміть краще довгу палицю, або пешню.

Третє правило: не підходьте до затоплених дерев, підмиваємих берегів або до інших предметів, що вмерзли в лід, в цих місцях лід дуже тонкий.

Четверте правило:  рибалкам не виходити по одному на тонкий лід, краще всього бути утрьох або хоча б вдвох, відстань один від одного 3-5 метрів.

П’яте правило: речі, що ви взяли з собою на риболовлю, повинні бути легкі і зручні в перенесенні, щоб у випадку потрапляння під лід Ви могли швидко їх позбутися.

Шосте правило: обов’язково візьміть із собою спеціальний рятувальний комплект для зимової рибалки, або хоча б міцну мотузку. А ще краще, і то і інше. Помістіть їх в легкодоступному місці.

Якщо ж Ви все-таки потрапили під лід:

  • Намагайтеся не панікувати, оцініть ситуацію навколо, в якому становищі ви перебуваєте;
  • намагайтеся вести себе спокійно, не борсаючись у воді, і не навалюючись всім тілом на кірку льоду, лід обвалиться під вагою Вашого тіла;
  • Щоб не зануритися у воду повністю, розкиньте руки широко;
  • Постарайтеся тіло привести в горизонтальне положення, обіпріться ліктями об лід і “викиньте” на лід ногу, що знаходиться найближче до кромки льоду і поворотом корпусу витягніть другу ногу;
  • Спокійно, не швидко cпробуйте відповзати від цього небезпечного місця, кличте на допомогу;
  • Негайно викрутіть промоклий одяг або переодягніться
  • Найдіть місце, захищене від вітру, вкрийтеся ковдрою, випийте гарячий чай, підкладіть грілку, пляшки, наповнені гарячою водою до грудної клітки, до голови, під пахви. Якщо раптом з собою не виявилося ні грілки, ні інших ємностей, можна нагріти камені в багатті, загорнути в тканину і прикласти до цих місць.

Рівненський рибоохоронний патруль також нагадує про обов’язкове дотримання “Правил рибальства” і про дію заборони на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах. Тому бажаємо рівненським рибалкам не лише насолоджуватися зимовим дозвіллям, а й завжди пам’ятати про власну безпеку та дотримуватися Правил поводження на кризі.