Рівненська обласна рада прийняла звернення щодо діяльності УПЦ МП

Рівненська обласна рада 12 серпня на черговому засіданні прийняла звернення щодо діяльності УПЦ (МП). Про це інформує Рівне.Суспільне. За подібне звернення обласні обранці не могли проголосувати минулого разу.

Варіантів звернень було два: одне пропонував голова облради Сергій Кондрачук, ще одне узгоджене представниками п’яти фракцій.

“Рішення доленосне, його чекала рівненська громада, наші виборці, наші мешканці, які в більшості є прихильниками української церкви, ПЦУ. Ми покажемо приклад іншим областям, у яких таке рішення ще не прийнято”, — сказав перед голосуванням заступник голови облради Олексій Бучинський.

У зверненні є кілька пунктів. Зокрема, від Верховної ради вимагають прийняти закон, який “унеможливить діяльність УПЦ (МП) в Україні”. Від обласної військової адміністрації вимагають “здійснити перевірку дотримання умов охоронних договорів користувачами – релігійними громадами на території Рівненської області”. СБУ просять проінформувати облраду про “наявність фактів колабораційної діяльності священнослужителів УПЦ (МП), або на території культових споруд, які перебувають в користуванні УПЦ (МП) та вжиті заходи щодо запобігання таких фактів”.

Також у зверненні вимагають від керівників територіальних громад області провести роз’яснювальну роботу серед мешканців щодо “неприпустимості діяльності УПЦ (МП) в умовах військової агресії Росії проти України. А мирян УПЦ (МП) закликали “порвати будь-який зв'язок з РПЦ та розпочати об'єднавчий діалог про приєднання або перехід до ПЦУ”.

Перед голосуванням голова облради Сергій Кондрачук зазначив, що значна частина тексту звернення фракцій — це текст його проєкту рішення, однак із нього "забрали механізм" заборони діяльності московського патріархату. Проєкт він назвав "декларативним".

У підсумку 61 із 62 зареєстрованих в раді депутатів проголосували за проєкт групи депутатів. Відтак, рішення прийняте більшістю голосів.

Згодом на голосування поставили проєкт Сергія Кондрачука, де йдеться про механізм заборони діяльності МП. За нього проголосувало 26 обранців, це означає, що рішення не прийняте.

Позиція керівника єпархії

Перед можливим прийняттям подібного звернення минулого разу Суспільне звернулось за коментарем до керівника Рівненської єпархії УПЦ, єпископа Пимена.

“Це продовження цькування. Це та ситуація, яка ще більше дестабілізує і так спричинений війною розбрат. Це протизаконні дії. Це, мабуть, спроба набити собі ціну, додати якихось заслуг. Заборона московського патріархату в Україні... його і так в Україні нема. Війна дає нові виклики, варто було б звернути увагу на більш насущні питання. Ні вірні, ні священники Рівненської єпархії УПЦ не скомпрометували себе за цей період нічим. Я поставлений за них відповідати і відповідаю. Ми не давали приводу так ображати людей”, — сказав єпископ.