Рівненщина вибудовує північний інформаційний кордон

В Україні розгортається тестове мовлення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7.

У перспективі понад 90 відсотків території буде покрито якісним телевізійним сигналом.

Це важливо для Рівненщини, а особливо її північних районів, де існували проблеми із прийомом українського телебачення і глядачі піддавались впливу російських телевізійних наративів, які вільно надходили із потужних передавачів, розташованих у сусідній білорусі.

«Інформаційна безпека знаходиться на одному щаблі із національною. Боротьба з інформаційними операціями держави-агресора та пропагандою війни є ключовими позиціями Стратегії інформаційної безпеки, затвердженої Президентом України Володимиром Зеленським. Важливо, що в умовах війни ми укріплюємо наші північні кордони не тільки оборонним військовим, а і надійним інформаційним щитом. Тому вважаю, що запуск саме державного мультиплексу МХ-7 значно посилить наповнення інформпростору українським телепродуктом – це буде ще одним важливим кроком до нашої великої Перемоги», – зазначив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

У доповнення до вже працюючої у дециметровому діапазоні хвиль мережі «Зеонбуд» державний мультиплекс МХ-7 транслюватиметься у метровому діапазоні. На практиці це означатиме, що українське телебачення можна буде дивитися і там, де сьогодні прийом відбувається з певними труднощами.

Наразі в тестовому пакеті МХ-7 будуть доступними 9 телевізійних каналів – «Перший», «Суспільне Культура HD», «Рада HD», «Армія ТБ HD», «1+1», «ICTV», «Інтер», «Піксель». Їх перелік та кількість з часом може змінюватися.

«Щоб переглядати канали МХ-7, раджу перевірити індивідуальні технічні характеристики вашої антени щодо можливості прийому метрових хвиль та/або пересканувати тюнер цифрового телебачення, який автоматично здійснить пошук доступних телеканалів. Варто зазначити, що поширена у побутовому використанні так звана польська антена «Сітка» дозволяє приймати хвилі як метрового, так і дециметрового діапазону. Наголошую, що МХ-7 тільки розпочинає мовлення у тестовому режимі, тому громадянам варто із розумінням поставитися до того, що, можливо, ще виникатимуть певні технічні збої із якісним прийомом цифрового телебачення. У подальшому ми будемо оперативно доносити до мешканців області усю необхідну щодо МХ-7 інформацію», - прокоментував директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій РОДА Олександр Поліщук.