Рівненщина приєдналася до всеукраїнського марафону «Наша незалежність»

Сьогодні Рівненщина долучається до всеукраїнського марафону «Наша незалежність», зініційованого Мінрегіоном. Це культурно-освітній проєкт, який має на меті поширення фактів та матеріалів, що стали знаковими для становлення суверенної України. Марафон приурочений до 30-річчя незалежності нашої держави.

Отож приймаємо естафету від Одеської облдержадміністрації і публікуємо цікаву історичну світлину, зроблену 5 грудня 1991 року.

Це кадр інавгурації першого Президента України Леоніда Кравчука. Він складає присягу на вірність українському народові на Пересопницькому Євангелії. 

І Рівненщина пишається цим фактом. 

Можливо, не всі знають, що  Леонід Макарович Кравчук народився в  селі Великий Житин поблизу Рівного.

А українську Першокнигу – а саме так називають Пересопницьке Євангеліє – створили на теренах нашої області. Це відбулося в 1561 році у монастирі в Пересопниці – колись княжому місці, а тепер селі неподалік Рівного.  Над рукописом працювали архімандрит Григорій та переписувач Михайло Василевич. 

Книга складається із 482 аркушів і важить більше 9 кілограмів. Її писали на пергаменті фарбами і золотом, сторінки прикрашали химерним орнаментом і мініатюрами тонкої роботи. За красою і багатством оформлення Пересопницьке Євангеліє не має рівних серед українських рукописів.

Сьогодні Пересопницьке Євангеліє називають феноменом. Адже це перший відомий переклад Святого Письма народною мовою. Він також став символом  державності.

Цікаві факти про становлення незалежності нашої держави ми публікуватимемо й надалі. Тим часом передаємо естафету Херсонській облдержадміністрації.


Рівненська ОДА