РАЕС: переопромінення працівників не було

Рівненська АЕС завжди відкрита для преси і громадськості. За всю історію експлуатації РАЕС не було жодного випадку приховування інформації. Минулого тижня в рівненських мас-медіа з’явилася інформація про нібито отримання двома працівниками великої дози радіоактивного опромінення. Вона недостовірна, підкреслює прес-центр РАЕС.
На жаль, на РАЕС, як і на будь-якому великому промисловому підприємстві, іноді трапляються випадки порушення персоналом вимог охорони праці, радіаційної безпеки та технічної експлуатації тощо. Саме такий випадок зафіксований на станції 25 квітня цього року. Під час виконання бригадою з чотирьох осіб робіт з утилізації вимірювальних каналів за допомогою спеціального обладнання працівники порушили вимоги технологічного процесу. За даним фактом відповідно до встановленої процедури триває розслідування.
Встановлено, що персонал бригади застосовував спеціальні засоби індивідуального захисту. Однак, один з працівників допустив порушення вимог виробничої документації. При цьому не зафіксовано жодного перевищення доз опромінення персоналу (згідно з «Нормами радіаційної безпеки України» допустима ефективна доза опромінення для осіб категорії А, тобто для працівників АЕС, складає 20 мЗв/рік). Таким чином, факту про «…отримання від 100 до 700 рентген…» (що дорівнює від 1000 до 7000 мЗв, або в 50-350 разів більше, ніж річна доза), як повідомлялося, не було.
Через два тижні після події один з членів бригади звернувся до лікувального закладу. За даним фактом зараз встановлюються всі можливі дії шкідливого виробничого фактора. Крім того, розглядаються інші можливі виробничі (чи невиробничі) чинники. Але цей випадок ні в якому разі не підпадає під категорію переопромінення персоналу, наголошує прес-центр Рівненської АЕС.