Прокурори Рівненщини оголосили про підозру 56 депутатам Держдуми РФ

За дорученням Генерального прокурора Рівненська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, що призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110 КК України). В межах цього кримінального провадження повідомлено про підозру 56 депутатам Державної думи Російської Федерації.

За даними досудового розслідування ці особи вчинили цілий комплекс взаємоузгоджених умисних дій, спрямованих на зміну меж території України, в порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Зокрема, 15.02.2022 депутати проголосували за звернення до президента росії про визнання незалежності так званих ДНР і ЛНР, а 22.02.2022 – за проєкти федеральних законів про ратифікацію Договорів про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу між рф і так званими ДНР та ЛНР.

Пізніше, в тому числі і ні підставі результатів цих голосувань, російські війська почали широкомасштабний наступ на територію України.

Наразі суд видав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування. Усім підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. 56 депутатів Держдуми РФ оголошено у міжнародний розшук.

Досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в Рівненській області.

Рівненська обласна прокуратура