Про новації в галузі бджільництва

У 2020 році бджолярі в Україні вперше мали можливість отримати дотації на утримувані бджолосім’ї. Уряд продовжив дію програми підтримки галузі тваринництва, зокрема бджільництва, на 2021 рік.

Цього року всі бджолярі (як фізичні, так і юридичні особи), які утримують від 10 до 300 бджолосімей, можуть отримати дотації. Сума виплат – 200 гривень на кожну сім’ю. Також можна отримати компенсацію за закупівлю бджолопакетів (800 гривень за пакет) та маток (160 гривень).

Для отримання державних дотацій на наявні бджолосім’ї фізичним особам потрібно зібрати такі документи:

  • копію ветеринарно-санітарного паспорта пасіки;
  • копію рішення про державну реєстрацію потужності;
  • копію довідки або договору про відкриття рахунка в банку;
  • копію паспорта громадянина України;
  • копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (ідентифікаційний код);
  • довідка, видана органом місцевого самоврядування, про реєстрацію пасіки із зазначенням кількості наявних бджолосімей на останню звітну дату на момент подання документів (фізичні особи та фізичні особи – підприємці, зокрема сімейні фермерські господарства).

Для отримання компенсацій за придбання бджолопакетів та маток потрібно також надати відповідні сертифікати та копію акта про передачу (продаж) і закупівлю. Ці товари мають бути куплені не пізніше 30 вересня 2021 року.

Подати документи на всі види дотацій необхідно до 1 жовтня поточного року за місцем розташування пасіки.